TRAMP SLAB NA JUGOSLOVENKE: Svi znamo za Melaniju, a evo bez kojih još žena sa Balkana ne može!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

U BELOJ KUĆI

TRAMP SLAB NA JUGOSLOVENKE: Svi znamo za Melaniju, a evo bez kojih još žena sa Balkana ne može!

Planeta -

Iza predsednika Donalda Trampa stoji ogromna administracija, od najbližih saradnika koji zajedno s njim kroje američku politiku do sitnih službenika koji obavljaju rutinske zadatke. Mesto u timu našli su i ljudi s Balkana.

Oni su kao deca otišli u Ameriku, završili najbolje škole sa visokim ocenama i već godinama u američkoj administraciji obavljaju važne poslove. Sada su ipak u epicentru dešavanja.

Jelena Mekvilijams - srpskog porekla

Јelena Mekvilijams iz Ohaja mogla bi da postane prva Srpkinja na čelu američke Savezne korporacije za osiguranje depozita.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp, objavio je da namerava da je predloži za tu funkciju.

Kandidaturu za direktorku najvažnijeg američkog finansijskog regulatora, pravnica Јelena Mekvilijams zaslužila je odličnim rezultatima u Komitetu za bankarstvo američkog Senata u jednoj od najvećih privatnih banaka.

Ova 43-godišnja advokatica iz Ohaja (američke države u kojoj inače živi veliki broj Srba) biće postavljena na čelo američke Savezne korporacije za osiguranje depozita.

Mira Radielović Rikardel - Hrvatska

U Trampovom timu nalazi se i Mira Radielović Rikardel, Hrvatica poreklom iz BiH.

Ona je na nekoliko pozicija: savetnica je Vilbura Rosa, sekretara za trgovinu, član je Saveta za međunarodne odnose, a pretpostavlja se da i dalje obavlja ulogu specijalne savetnice za pitanja odbrane i nacionalne bezbednosti.

Mira Radielović bila je asistent Donalda Ramsfelda, američkog šefa diplomatije u administraciji Džordža Buša. Američki portal "Defence news" pre nekoliko meseci pisao je da je Radielovićeva ušla u veliki sukob sa šefom Pentagona Džejmsom Matisom, ali i da je "veoma poštovana u Beloj kući".

Pored toga, Hrvatica je bila i osoba od najvećeg poverenja američkog senatora Boba Dola, nekadašnjeg šefa republikanske većine u Senatu i predsedničkog kandidata 1996. godine.

O Miri Radielović se pisalo i u negativnom kontekstu, pre svega jer je otkriveno da je njen otac Petar Radielović jedan od ustaša koji je preživeo Blajburg, te da je poznat po veličanju Ante Pavelića i pozivima na "istrebljenje Srba i Jevreja", kako je pisao Vikli standard.

U timu i dvojica muškaraca - braća sa Kosova

Poput bombe odjeknula je izjava šefa diplomatije Ivice Dačića o tome kako je "bio zatečen kada mu je na sastanku sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Herbertom Mekmasterom prišao čovek i predstavio se kao Albanac sa Kosova".

U pitanju je bio Ilji Barjaktari, Albanac koji se iz Obamine administracije provukao i u Trampov tim. Društvo mu u vašingtonskoj administraciji pravi i rođeni brat Iljber, koji obavlja funkciju direktora Saveta za nacionalnu bezbednost za politiku odbrane.

Kurir.rs/ Blic

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad ti Tramp nadene nadimak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track