KINA SPREMNA ZA NUKLEARNI RAT: Dokumenta Čajne mobil otkrila STROGO ČUVANU kinesku tajnu!
Foto: Profimedia

SPREMAJU SE U TIŠINI

KINA SPREMNA ZA NUKLEARNI RAT: Dokumenta Čajne mobil otkrila STROGO ČUVANU kinesku tajnu!

Planeta -

Kina tajno gradi mrežu izbegličkih kampova uz svoju 1.416 kilometara dugu granicu sa Severnom Korejom u iščekivanju masovnog priliva ljudi iz te države, koji bi se mogao da se dogoditi ako s vlasti bude oboren tamošnji vođa, Kim Džong-un.

Svetski mediji su došli u posed internog dokumenta državnih telekomunikacijskih giganata u Kini, kojima je dat zadatak da obezbede pristup internetu u tim logorima. Reč je o dokumentu "Čajna Mobil", u kom se spominje izgradnja najmanje pet, a verovatno i više izbegličkih logora u provinciji Đilin.

U dokumentu piše: "Zbog tenzija na granici, komitet Komunističke partije i vlasti okruga Šangbai su predložili izgradnju pet izbegličkih logora u tom okrugu".

foto: Fonet/AP

Osim toga, u dokumentu se navode i tačne lokacije tri logora, dok se, u međuvremenu, iz drugih izvora, saznalo za još dvije lokacije.

Potparol kineskog ministarstva spoljnjih poslova Lu Kang odbio je da komentariše informaciju o izgradnji logora kratko rekavši "da nije video izveštaj o tome", ali nije je ni porekao.

U svakom slučaju, iz dokumenta se jasno može videti zabrinutost Pekinga zbog potencijalne političke nestabilnosti, ili čak pada režima u Severnoj Koreji. Stručnjak za Severnu Koreju sa univerziteta Renmin u Pekingu, Čeng Ksijao, nije mogao da potvrdi autentičnost dokumenta, ali je dodao da bi bilo nedogovorno od Kine da se ne pripremi za svaki mogući scenario.

foto: Fonet/AP

"Na Korejskom poluostrvu tenzije su vrlo visoke... na ivici rata. Kao velika svetska sila, ali i komšijska država, Kina mora da se pripremi za sve mogućnosti."

Otkako je ove godine Kim Džong-un ubrzao razvoj nuklearnog oružja i interkontinentalnih balističkih raketa, a SAD pojačale pritisak (i sankcije) na Severnu Koreju, tenzije na Korejskom poluostrvu su narasle do nivoa kakvi se ne pamte godinama.

Dok Tramp i Kim razmenjuju uvrede, koje ne priliče nivou državnika, Severna Koreja i SAD sa svojim saveznicima Južnom Korejom i Japanom sve češće održavaju ili nova testiranja raketa ili masovne vojne vežbe u cilju zastrašivanja i slanja poruke drugoj strani.

Stvari su dodatno eskalirale krajem septembra kada je Pjongjang naizgled uspešno testirao novu balističku raketu Hwasong 15, koja prema njihovim tvrdnjama, ali i analizama stranih stručnjaka, može dosegnuti bilo koji kontinentalni deo SAD-a. Tramp je posle tog testa rekao samo da će "rešiti taj problem".

Kurir.rs/ Jutarnji.hr

Foto: Profimedia, Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track