MOŽETE LI DA POVERUJETE? Japanci neće na godišnji odmor iz ovog razloga!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POZNATI PO TOME

MOŽETE LI DA POVERUJETE? Japanci neće na godišnji odmor iz ovog razloga!

Planeta -

Radnici u Јapanu koriste samo pola godišnjeg odmora, ali i za taj period osećaju grižu savesti, rezultati su nedavnog istraživanja.

Već drugu godinu zaredom japanski radnici su na poslednjem mestu po istraživanju kompanije "Ekspedija" o radnim navikama, koje je obuhvatilo 30 zemalja, jer godišnje koriste samo deset dana odmora.

Ne samo da se malo odmaraju, već im je i sama pomisao na odmor neprijatna. Oko 63 odsto radnika reklo je da se osećaju krivim zbog odmora.

Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Španiji imaju najmanji osećaj krivice kada koriste godišnji odmor.

Јapanski radnici kažu da izbjegavaju godišnji odmor zbog različitih razloga, uključujući "nedostatak radnika", ali i solidarnost sa kolegama.

Takođe, 33 odsto japanskih ispitanika kaže da "ne zna" da li bi njihovi poslodavci odobrili odmor.

U istraživanju je učestvovalo 15.081 odraslih lica u 30 zemalja.

Јapan je poznat po intenzivnim radnim navikama. Svake godine stotine ljudi se ubiju ili umru od moždanog ili srčanog udara usled preopterećenja na poslu.

Јedan od poznatijih slučajeva "karošija", odnosno smrti usled prevelikog rada, u slučaju koji preplavio medije u Јapanu, odnosi se na 31-godišnju novinarku koja je umrla od srčanog zastoja nakon što je u toku jednog meseca radila prekovremeno 159 sati.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Pijani vozači na trežnjenju! Evo koliko njih je za samo dva dana zadržano u policiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track