VATRENI OBRAČUN NE PRESTAJE: Palestinci ispalili raketu na Izrael, pogodili Gazu
Foto: EPA/ALAA BADARNEH

Sukobima se ne vidi kraj

VATRENI OBRAČUN NE PRESTAJE: Palestinci ispalili raketu na Izrael, pogodili Gazu

Planeta -

Raketa je ispaljena na Izrael iz pojasa Gaze, ali je pogodila stambenu zgradu u tom palestinskom području, izjavio je visoki izraelski zvaničnik.

To je 16. raketa ispaljena na južnu izraelsku teritoriju od kako je predsednik SAD Donald Tramp pre devet dana saopšto da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

To je ujedno najveći broj raketa ispaljen u tako kratkom roku od poslednjeg rata između izraelske vojske i islamskog radikalnog Hamasa, koji vlada pojasom Gaze, vođenog u leto 2014. godine. Koordinator za aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijama je rekao da je pogođena zgrada jako oštećena, ali moguće žrtve nije pominjao. Na Fejsbuk nalogu tela koje koordinira te aktivnosti na arapskom jeziku je objavljeno da je "još jedanput teroristička organizacija lansirala rakete na stanovnike Gaze", a da je pre nedelju dana uništena jedna učionica u školi u Beit Hanunu u tom pojasu.

U poruci se dodaje da "terorstički elementi u Gazi nedvosmisleno dokazuju ono što se govori u Izraelu: 'Oni uništavaju budućnost stanovnika Gaze sopstvenim rukama'", preneli su izraelski mediji. ; Od Trampovog govora 6. decembra, 12 raketa je ispaljeno na područje pustinje Negev na jugu Izraela. Još najmanje tri rakete su eksplodirale unutar palestinske teritorije pre ove večerašnje. U odgovoru izraelskih vazduhoplovnih snaga poginula su dva Palestinca. Još četvorica, uključujući dve jučerašnje žrtve, ubijeni su tokom nasilnih demonstracija na granici s Izraelom zbog Trampove odluke. Nereda je juče bilo i na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, gde su ubijena dva Palestinca, a na desetine ih je ranjeno. Protesta je bilo i u anektiranom istočnom Jerusalimu u kome Palestinci planiraju da osnuju sedište svoj buduće nezavisne države.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: EPA/Alaa Badarneh)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track