KIM NA KRILIMA BITKOINA: Najjača kriptovaluta nezadrživo raste, a na njen račun se najviše bogati Severna Koreja, evo i kako!
Foto: EPA, AP

Doskočio sankcijama

KIM NA KRILIMA BITKOINA: Najjača kriptovaluta nezadrživo raste, a na njen račun se najviše bogati Severna Koreja, evo i kako!

Planeta -

Brokeri nisu jedini koji slave bitkoin groznicu koja ovih dana trese planetu – od nje bi mogao da profitira i severnokorejski vođa Kim Džong-un

Stručnjaci tvrde da Severna Koreja poslednjih meseci bitkoinove "kopa", traži kao otkupninu ili naprosto krade. "Činjenica je da Severna Koreja napada virtualne berze", izjavio je direktor južnokorejske Agencije za internet i sigurnost Dong-Džun Li.

"Ne znamo koliko je Severna Koreja do sada ukrala, ali policija je potvrdila da režim sprovodi pokušaje hakovanja", dodao je.

Severnokorejski hakeri su letos napali četiri južnokorejske berze koje trguju bitkoinom i drugim digitalnim valutama. Prema policijskom izveštaju, zaposlenicima su slali zlonamerne e-poruke.

Do bitkoina se dolazi "kopanjem" kompleksnih algoritama, a zatim se čuvaju u digitalnu računovodstvenu knjigu.

Stručnjaci ne znaju kojom količinom bitkoina Severna Koreja trenutno raspolaže. Procenjuju da će se napadi nastaviti zbog izrazite vrednosti koju je kriptovaluta dostigla. Vrednost mu je od početka godine porasla za 1.500 odsto i prošle nedelje dosegla je 17.000 dolara. Privlačnost bitkoina za Severnu Koreju ne leži samo u njegovoj vrednosti nego i u činjenici da tom digitalnom valutom ne upravlja određena vlada ili banka. Za tu zemlju je to posebno bitno u vreme kada SAD preti izopštenjem Severne Koreje iz međunarodnog finansijskog sistema zbog njenog programa nuklearnog naoružavanja.

Bitkoin je popularan među kriminalcima jer osigurava potpunu anonimnost isplate, bez korišćenja banke kao posrednika. Severna Koreja bi zbog toga svoju zalihu mogla lako da zameni za novac, koji zatim može slobodno da koristi.

Brajs Boland iz kompanije za kriptosigurnost FajerAj naglašava da hakeri bitkoine često menjaju za druge, opskurnije kriptovalute, a zatim ih sele na druge berze i naposletku povlače u obliku tradicionalnih valuta.

"Time im je nemoguće ući u trag", naglašava Boland.

Poznati Univezitet za nauku i tehnologiju u Pjongjangu prošli mesec je ugosto stranog stručnjaka za bitkoin. Prema izjavi Univerziteta, na predavanju su razrađena brojna "tehnička pitanja" o funkcionisanju digitalne valute. Boland veruje da Severna Koreja razvija vojsku stručnjaka za bitkoin da bi unapredila poslovanje u tom segmentu. Očekuju porast napada na berze bitkoina i ostalih kriptovaluta.

(Kurir.rs/index.hr)

(Foto: EPA/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track