NEOBIČNE KALKULACIJE ČEŠKOG TRAMPA: Komunista na čelu skupštinskog odbora za bezbednost prvi put od 1989!
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

bez presedana u skoro 3 decenije

NEOBIČNE KALKULACIJE ČEŠKOG TRAMPA: Komunista na čelu skupštinskog odbora za bezbednost prvi put od 1989!

Planeta -

Češki poslanici su u utorak poverili nadzor policije i bezbedonosnih snaga bivšem pripadniku specijalne jedinice iz perioda komunizma koji je pokušao da razbije mirnu revoluciju iz 1989. godine, kojom je srušen komunizam u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Imenovanje komuniste Zdeneka Ondračeka kao predsednika skupštinskog odbora za bezbednost, što je potez bez presedana u novijoj istoriji zemlje, čini se da je deo složenog manevra milijardera i premijera Andreja Babiša i njegove ANO stranke za dobijanje podrške manjinskoj vladi.

ANO ima 78 mesta u donjem domu češkog parlamenta, koji broji 200 mesta. Novi premijer Babiš traži podršku među poslanicima ostalih osam stranaka u parlamentu.

Ekstremno levi komunisti sa 15 mesta i ekstremno desničarska, anti-EU stranka SPD sa 22, podržali su prvobitno parlamentarno glasanje u zamenu za funkcije u odborima, ali nije objavljen nikakav dogovor o njihovoj podršci za kabinet ANO-a.

Tajno glasanje za imenovanje Ondračeka odžano je u utorak. To je prvi put da je Komunistička partija dobila takvu poziciju u skoro tri decenije od pada komunizma.

Kurir.rs/Reuters

Foto: EPA/Stephanie Lecocq

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track