DEBATA U SAVETU BEZBEDNOSTI: SAD Kazniti Iran! RUSIJA Dijalog, ne pretnje
Foto: EPA/Justin Lane

OŠTRO ZBOG TEHERANA

DEBATA U SAVETU BEZBEDNOSTI: SAD Kazniti Iran! RUSIJA Dijalog, ne pretnje

Planeta -

NJUJORK - Američka ambasadorka u UN Niki Hejli pozvala je Savet bezbednosti UN da kazni Iran zbog onog što je administracija predsednika Donalda Trampa nazvala "opasnim kršenjima" rezolucija UN i "destabilizujućim ponašanjem", dok je Rusija apelovala na dijalog umesto pretnji i sankcija.

Hejlijeva je na sednici Saveta bezbednosti UN o primeni rezolucije kojom je potvrđen nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015, koja je održana u utorak, istakla da će u narednim danima SAD razmotriti izvestan broj opcija sa članovima Saveta kako bi se na Irance izvršio pritisak "da prilagode svoje ponašanje".

foto: AP

Ona je precizirala da bi Savet bezbednosti mogao da pooštri rezoluciju, da usvoji novu kojom bi se zabranile sve balističke raketne aktivnosti Irana, da razmotri sankcije "kao odgovor na jasno kršenje embarga na dostavljanje oružja Jemenu" i da pozove iransku Revolucionarnu gardu na odgovornost zbog kršenja brojnih rezolucija Saveta.

Međutim, zamenik ambasadora Rusije, Vladimir Safronkov, kazao je da je potrebno primeniti rezoluciju o nuklearnom sporazumu, "odbaciti jezik pretnji i sankcije, početi upotrebljavati instrumente dijaloga i usmeriti se na proširenje saradnje i uzajamnog poverenja".

Kurir.rs/Tanjug/AP

Foto: EPA/Justin Lane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track