POLITIKO: Angela Merkel je i dalje kraljica Evrope
Foto: EPA

Večita kancelarka

POLITIKO: Angela Merkel je i dalje kraljica Evrope

Planeta -

Sezona političkih nekrologa za Angelu Merkel je otvorena, ali prerano je za otpisivanje nemačke kancelarke, liderke sa najdužim stažom u EU, ocenjuje briselski portal Politiko.

Merkelova će, kako se navodi, u 2018. godini uz odskok napraviti povratak sa novom vladom posvećenom napretku u integraciji Evrope, u partnerstvu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Na kraju krajeva, zagrljaj sa mladim i harizmatičnim francuskim predsednikom izgleda kao najbolja strategija za opstanak nemačke kancelarke, ocenjuje portal.

"Možda je Makron više vizionar, ali Angela Merkel je najbolji vodoinstalater na svetu", kaže jedan nemački industrijalac, dodajući da će joj partnerstvo sa francuskim liderom dati mogućnost da ponovo zauzme vlast.

Ljudi koji su razgovarali sa Merkelovom kažu da je ona nevoljno ušla u trku za četvri mandat i da se na to odlučila tek pošto je Donald Tramp postao predsednik SAD izazivajući strahove o vakuumu u liderstvu u zapadnom svetu, navodi Politiko.

Podseća da su neki mediji poput magazina "Špigl" i lista "Vol strit džornal" posle loših izbornih rezultata demohrišćana i neuspelog pokušaja sastavljanja koalicije sa liberalima i Zelenih, proglasili eru sumraka za Angelu Merkel.

Drugi su ukazivali na pretpostavke da jedna decenija označava prirodno vremensko ograničenje za uspešne lidere u zapadnim demokratijama, poput Margaret Tačer, Tonija Blera, Ssarla de Gola.

Nemci još veruju opreznom stilu liderstva srednjeg puta koji je Merkelovoj doneo nadimak "Muti", i uprkos nezadovoljstvu zbog njene politike otvorenih vrata prema milion izbeglica u 2015. godini, oni ne žure da je zamene.

Merkel (63), koja je na vlasti od 2005. godine mogla bi da pretekne Konrada Adenauera koji je bio kancelar 14 godina i Helmuta Kola koji je na vlasti bio 16 godina.

U Evropskoj uniji, uprkos Makronovom pomalo nefokusiranom entuzijazmu, samo Merkel može da napravi ravnotežu između severa i juga, istoka i zapada, levice i desnice, ocenjuje Politiko.

"Ona je i dalje kraljica Evrope", kaže neimenovani diplomata EU koji više od 10 godina prati njeno majstorstvo na samitima.

Prema njegovim rečima, kad neko želi nešto da uradi, obrati se nemačkoj kancelarki.

"Da ste u zatvoru i da imate jedan poziv, mislim da bi svaki od 27 drugih lidera, ipak pozvao Angelu Merkel", rekao je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track