POLJSKA DOBILA NEOČEKIVANU PODRŠKU: Tereza Mej ima razumevanja za ustavne promene
Foto: AP

otvoreno

POLJSKA DOBILA NEOČEKIVANU PODRŠKU: Tereza Mej ima razumevanja za ustavne promene

Planeta -

Britanska premijerka Tereza Mej dala je Poljskoj retku dozu podrške rekavši da je njihov ustav njihova stvar, što je suprotan ton od onoga što tvrdi Evropska unija.

Evropska komisija predložila je u sredu Veću EU-a pokretanje postupka predviđenog članom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa. Pokretanje postupka predviđenog članom 7 nikada do sada nije korišćeno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu za koje Brisel tvrdi da predstavljaju pretnju demokratiji. Odgovrajući na pitanje ovom porezu Evropske komisije, Mej kaže: "Ta ustavna pitanja..su pre svega biti pitanje pojedine zemlje koje se to tiče".

Mej je razgovarala sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim u Varšavi, i pozdravila najavu da će premijer razgovarati sa Evropskom komisijom.

Poljska smatra da su reforme u zemlji neophodne, a podršku joj daje Mađarska koja je jasno rekla da će staviti veto na eventualne sankcije EU koje bi Poljskoj suspendovale pravo glasa u EU. Dok se Komisija protivi nastojanjima čelnika poljske vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog da uvede kontrolu nad imenovanjem sudija, Mej je želela Poljskoj da pokaže da joj je saveznik u pregovorima o Bregzitu i vojni partner protiv Rusije. Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track