(VIDEO) NETANJAHU ODBACIO REZOLUCIJU UN KAO BESMISLENU: Jerusalim je uvek bio i uvek će biti glavni grad Izraela!
Foto: Printscreen Tweet

oglasio se izraelski premijer

(VIDEO) NETANJAHU ODBACIO REZOLUCIJU UN KAO BESMISLENU: Jerusalim je uvek bio i uvek će biti glavni grad Izraela!

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da u potpunosti odbacuje "besmislenu" rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela proglašava "ništavom".

Netanjahu je u video snimku objavljenom na Fejsbuku rekao da je Jerusalim "uvek bio" i da će "uvek biti" glavni grad Izraela i naveo da ceni što "sve veći broj zemalja odbija da učestvuje u tom teatru apsurda".

On je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu za njegovu "odlučnu odbranu Izraela". Tramp je 6. decembra objavio da je Jerusalim glavni grad Izraela, protivno višedecenijskoj američkoj politici i medjunarodnom konsenzusu da status Jerusalima treba da bude rešen pregovorima.

Generalna skupština UN večeras je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se Trampova odluka o Jerusalimu proglašava "ništavom". Od 193 članice UN, za rezoluciju je glasalo 128 zemalja, uzdržano je bilo 35, dok je devet država glasalo protiv. U glasanju nije učestvovala 21 država.

Srbija, većina zemalja Zapadnog Balkana i 22 članice Evropske unije glasale su za rezoluciju, dok je šest članica EU bilo uzdržano - Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Poljska, Češka i Letonija. Za rezoluciju su glasale i sve stalne članice Saveta bezbednosti UN osim SAD - Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.

Status Jerusalima je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba. Izrael smatra jedinstveni Jerusalim svojim glavnim gradom. Palestinci smatraju svojim glavnim gradom istočni deo Jerusalima, u kojem se nalaze sveta mesta muslimana, jevreja i hrišćana. Izrael je istočni Jerusalim okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Tweet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track