DREVNI ZAPIS OTKRIO TAJNU PRVOG KINESKOG CARA: Bio je opsednut večnim životom, a slugama je naredio da urade nemoguće!
Foto: Wikipedia

nemoguća misija

DREVNI ZAPIS OTKRIO TAJNU PRVOG KINESKOG CARA: Bio je opsednut večnim životom, a slugama je naredio da urade nemoguće!

Planeta -

Prvi kineski car Ćin Šihuang naredio je svojim slugama da mu pronađu eliksir besmrtnosti, navodi se u dve hiljade godina starom tekstu, otkrivenom na arheološkom nalazištu na jugu Kine, prenela je agencija Sinhua.

Opsesija prvog cara večnim životom dobro je poznata: on je naredio izgradnju ogromnog podzemnog mauzoleja s gotovo 8.000 vojnika od terakote da ga čuvaju u "zagrobnom životu". Ta "vojska" je otkrivena 1974.

Međutim, proučavanjem teksta nadjenog 2002. na dnu bunara u provinciji Hunan, arheolozi su ustanovili da je Ćin Šihuang naredio potragu za eliksirom koji bi mu omogućio besmrtnost.

Tekst sadrži imperijalni dekret kojim se naređuje potraga, kao i prilično posramljene odgovore lokalnih vlasti koje nisu uspevale da zastrašujućem monarhu ispune želju.

Prema Sinhui, selo po imenu Disjang je obavestilo da "još nije pronašlo čudesni lek", ali uverava da će potraga biti nastavljena.

S druge strane, selo Langja u provinciji Šandong prijavilo je "travu sakupljenu na svetoj planini".

Do napitka se očigledno nije došlo pošto je car, prema istoričarima, umro 210. godine pre nove ere, posle 11 godina vladavine. ; Dokument je bio napisan na nizu letvica povezanih nitima. Ta tehnika pisanja je u Kini bila najzastupljenija pre pojave papira, početkom prvog veka nove ere.

U bunarima na zapadu provincije Hunan je 2002. nadjeno 36.000 letvica s više od 200.000 kineskih kaligrafskih znakova. Arheolozi ih dalje proučavaju da bi ih preveli.

Ćin Šihuang, kralj države Ćin, osvojio je jednu za drugom šest kraljevstava koja u činila Kinu i 221. pre nove ere ujedinio zemlju i dao joj ime po kom je i danas poznata na zapadu.

Bio je surovi despot, a poznat je po naredbi za izgradnju Velikog zida, spaljivanju knjiga i ubijanju učenjaka.

Kurir.rs/Beta

Foto: Wikipedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SENZACIONALNO! Nevidljivi čovek ipak postoji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja