EKONOMISTI NEUMOLJIVI: Do 2032. ove zemlje će biti na vrhu! Evropi se ne piše dobro!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

VELIKE PROMENE

EKONOMISTI NEUMOLJIVI: Do 2032. ove zemlje će biti na vrhu! Evropi se ne piše dobro!

Planeta -

Novi globalni ekonomski izveštaj navodi da će Kina preteći SAD kao najveću svetku ekonomiju u dolarima i to do 2032. godine

Nedavni izveštaj stavlja Francusku, danas petu ekonomiju sveta, iza Indije, Britanije ili Brazila za nekoliko godina. Kina bi trebalo da postane vodeća svetska ekomonska sila ispred SAD u 2030.

Za godinu dana očekuje se da će indijska ekonomija premašiti ekomoniju Francuske i Velike Britanije. Ovo je rezultat studije londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR), koji takođe tvrdi da Kina treba da preuzme vođstvo Sjedinjenim Državama u narednih 15 godina.

Tokom tog razdoblja, azijske zemlje bi trebalo da budu rangirane u prvih deset ekonomija sveta, potvrđujući trend koji se posmatra već nekoliko godina.

"Uprkos nekim privremenim zastojima, indijska ekonomija može stići Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo već 2018. godine. Indija će ih prestići i postati peta ekonomska sila u dolarima", tvrdi CEBR u svojoj studiji.

"Zanimljiv je trend koji se iscrtava do 2032. godine. Pet od deset najvećih ekonomija biće u Aziji, dok su evropske ekonomije u padu na lestvici. Sjedinjene Države će izgubiti svoje mesto”, zaključuje Olivier Kolodseike, ekonomista i koautor izveštaja.

Ukratko, vrlo brzo će gravitacijski ekonomski centar sveta biti pomaknut sa Atlantika na Tihi okean.

Kurir.rs/ Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track