(VIDEO) POZITIVAN ŠOK NA KOREJSKOM POLUOSTRVU: Evo šta je Pjongjang ponudio, a čime je Seul odgovorio!
Foto: AP

uskoro pregovori

(VIDEO) POZITIVAN ŠOK NA KOREJSKOM POLUOSTRVU: Evo šta je Pjongjang ponudio, a čime je Seul odgovorio!

Planeta -

Južna Koreja je ponudila da održi pregovore sa Severnom Korejom o "pat poziciji" u vezi sa programom oružja Pjongjanga, preneli su južnokorejski mediji.

Poziv na pregovore usledio je dan nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio da je Pjongjang otvoren za pregovore, ali i to da će nastaviti sa masovnom proizvodnjom nuklearnih glava.

Korejski ministar za ujedinjenje Čo Mjong Gjon izjavio je da se o ponudi pregovora na najvišem nivou razgovaralo sa Vašingtonom, dok je održavanje zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje odloženo do završetka Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom gradu Pjongčang.

"Iskreno se radujemo direktnom razgovoru sa Pjongjangom o interesima obe strane, kao i učešću Severne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu" rekao je Čo.

Čo je dodao da je Vlada Južne Koreje otvorena za razgovor sa Severnom Korejom, nezavisno o vremenu, lokaciji i formi razgovora.

Korejski ministar je izjavio da očekuje da će se razgovori održati u pograničnom naselju Panmundžom i da će biti usredsređeni na učešće Severne Koreje na Olimpijadi, ali da će se strane dotaći i drugih pitanja, uključujući denuklearizaciju Pjongjanga.

Ukoliko razgovori počnu u utorak, 9. januara, biće to prvi takav dijalog još od decembra 2015. godine.

Tenzije oko nuklearnog i balističkog programa Severne Koreje rastu, usled kršenja rezolucija Saveta bezbjednosti UN, uz ratobornu retoriku Vašingtona i Pjongjanga, koji zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje vidi kao pripreme za rat.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track