(VIDEO) ŽENA I SAVETNICA RUSKOG MUFTIJE ŽELI U KREMLJ: Novinarka Aina Gamzatova (46)  se kandidovala  za predsednika države
Foto: Profimedia

još jedna kandidatkinja

(VIDEO) ŽENA I SAVETNICA RUSKOG MUFTIJE ŽELI U KREMLJ: Novinarka Aina Gamzatova (46) se kandidovala za predsednika države

Planeta -

Rastuća lista ruskih predsedničkih kandidata dobila je još jednu članicu. Novinarka, i supruga i savetnica ruskog muftije kandidovala za izbore.

Aina Gamzatova (46), uspešna novinarka i urednica u najvećem muslimanskom medijskom holdingu u Rusiji, prijavila se kao kandidatkinja za predsedničke izbore Centralnoj izbornoj komisiji.

Kao predsedničku kandidatkinju, nominovala ju je lokalna inicijativa iz ruske republike Dagestan, a Gamzatova će se takmičiti kao nezavisna kandidatkinja.

Gamzatova je supruga vrhovnog muftije Dagestana, kao i njegova savetnica za odnose s javnošću. Pored toga, vodi i više humanitarnih organizacija. Činjenica da se prijavila kao nezavisna kandidatkinja, bez stranačke podrške, znači da mora da preda još najmanje 300.000 potpisa iz svih ruskih regija.

Kandidati koji predstavljaju parlamentarne stranke uopšte ne moraju da skupljaju dodatne potpise, dok oni koje podržavaju neparlamentarne stranke moraju da prikupe najmanje 100.000 potpisa.

Prva predsednička kandidatkinja Rusije koja je ujedno i muslimanka još nije predstavila detaljan izborni program, već se drži opštih poziva na nacionalno jedinstvo i koheziju. Već je, međutim, dobila određenu podršku od ruskih muslimana, kao i privukla pažnju međunarodnih medija.

Ranije se i ruska preduzetnica Ksenija Sobčak, urednica ruskog izdanja međunarodnog modnog časopisa Ofisijel, prijavila Centralnoj izbornoj komisiji.

Na listi predsedničkih kandidatkinja nalaze se i druge političarke i javne osobe, ali i neke neobičnije kandidatkinje, poput radnice na dizalici Natalije Lisitsine, koja predstavlja levičarski pokret Sveruski ujedinjeni radnički front.

Ruski predsednički izbori trebalo bi da se održe 18. marta. Jedini kandidat koji je za sada ispunio sve uslove je Vladimir Žirinovski, vođa Liberalno-demokratske stranke Rusije.

Trenutni predsednik Vladimir Putin na izbore izlazi kao nezavisni kandidat, iako je nekoliko stranaka podržalo njegovu kandidaturu, uključujući vladajuću stranku Ujedinjena Rusija i opozicionu levičarsku parlamentarnu stranku Pravična Rusija.

Predsedavajuća Centralnom izbornom komisijom Ela Pamfilova izjavila je da je 31 politička stranka i 30 nezavisnih političara i aktivista objavilo kako nameravaju da učestvuju na predsedničkim izborima.

Kurir.rs/Rt.com

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! NOVI OBRAČUN „ŠKALJARSKOG“ I „KAVAČKOG“ KLANA U BEOGRADU?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track