(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: Delovi Amerike  uskoro će biti hladniji od Marsa!
Foto: AP

SNEG I NA FLORIDI

(VIDEO) ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: Delovi Amerike uskoro će biti hladniji od Marsa!

Planeta -

Snežna oluja nazvana “ciklon bomba“ pogodiće istočnu obalu SAD i doneti temperature hladnije nego na Marsu, prenose američki mediji.

Meteorolozi očekuju da će ciklon koji se formirao iznad Atlantskog okena danas stići do istočne obale SAD i doneti sneg i jake vetrove, a delovi na severu biće "hladniji od Marsa".

Od Južne Karoline do Mejna, 13 saveznih država je pod upozorenjem za snažne vetrove.

Ekstremni vremenski uslovi već su doneli sneg na Floridu, prvi put posle nekoliko decenija. Guverneri Floride, Džordžije, Virdžinije proglasili su vanredno stanje i upozorili stanovnike da ne izlaze iz svojih domova.

Škole u Njujorku su zatvorene, a Državni meteorološki zavod (NWS) najavio je da će u tom području pasti između 13 i 20 centimetara snega, a da će vetar duvati brzinom od oko 80 kilometara na sat.

Polarna hladnoća zaledila je Nijagarine vodopade i izazvala haos u saobraćaju.

Meteorološki zavod izdao je upozorenje zbog oluje od Virdžinije do Mejna te najavio do 30 centimetara snega u području oko Bostona. Na području istične obale SAD moglo bi da napada oko 1,2 metra snega.

Stručnjaci su upozorili da bi oluja mogla da dostigne snagu uragana druge kategorije, a polarna hladnoća će se zadržati do kraja nedelje. Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster upozorio je stanovnike da ne napuštaju svoje domove: "Ako ne ostanu na toplom, nasmrt će se smrznuti. Moramo biti oprezni."

Zvaničnici su objavili da je od posledica ekstremne hladnoće ove nedelje preminulo 12 osoba. Šest smrtnih slučajeva zabeleženo je u Viskonsinu, četiri u Teksasu, jedan u Severnoj Dakoti i jedan u Misuriju, a većina preminulih su beskućnici.

Kurir.rs/CNN Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja