KONAČNO PAO DOGOVOR: Merkelova i Šulc prave veliku koaliciju!
Foto: AP, Foto: AP

POSLE 20 SATI

KONAČNO PAO DOGOVOR: Merkelova i Šulc prave veliku koaliciju!

Planeta -

U probnim pregovorima konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata danas je došlo do proboja, pošto su se obe strane saglasile oko plana za otpočinjanje formalnih pregovora o formiranju "velike koalicije".

Kako se navodi, time se jačaju perspektive za formiranje vlade koju bi ponovo činili koncervativci i socijaldemokrate, čime bi se okončala politička neizvesnost u Nemačkoj, koja traje još od izbora održanih 24. septembra.

Današnjim sporazumom omogućiće da se narednih nedelja pregovora o svim detaljima koalicionog sporazuma.

Ranije je saopšteno da su se pregovori o formiranju koalicione vlade Nemačke između konzervativnog bloka kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD) našli u ćorsokaku, posle više od 20 sati razgovora.

Neizvesnosti oko formiranja nemačke vlade oslabile su ulogu Berlina na međunarodnom planu i pokrenule pitanja o tome koliko će još kancelarka Merkel ostati na tom položaju.

Merkelova optimistična; Šulc: Postignut 'izvanredan' rezultat

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je "optimistična" po pitanju formiranja nove koalicione vlade sa socijaldemokratama, dok je lider socijaldemokrata Martin Šulc istakao da je zajedničkim sporazumom postignut "izvanredan" rezultat.

Dokument, koji je usaglašen nakon više od 24 časa pregovaranja i sastoji od 28 strana, omogućiće da se narednih nedelja pregovara o svim detaljima koalicionog sporazuma.

Kako se navodi Merkelova je naglasila da Evropi treba "novo buđenje" i dodala da je uverena da će buduća nemačka vlada biti u mogućnosti i da postigne sporazum sa Francuskom po pitanju budućnosti Evropske unije.

Izbori u Nemačkoj održani su još 24. septembra, a Merkelova je trenutno posvećena brizi o vladi u svoj zemlji što je ograničava u preduzimanju inicijativa na velikoj političkoj sceni, u vreme kada francuski predsednik Emanuel Makron insistira na ambicioznoj agendi za evropske reforme.

Ona je danas rekla da se još od održavanja izbora pokazalo da svet neće stati dok Nemačka razrešava pitanje svoje političke strukture.

Dodala je, kako se navodi i da je sporazum između njenog konzervativnog bloka i socijaldemokrata o otpočinjanju formalnih koalicionih pregovora podrazumevao "davanje i uzimanje" sa obe strane.

Lider nemačke socijaldemokratske partije Martin Šulc naglasio je da je sporazum sa konzervativcima "izvanredan" rezultat politika koje će pomoći državi.

On je nakon maratonskih pregovora koji su se odvijali tokom prethodne noći izjavio da će postignuti sporazum pomoći infrastrukturi zemlje i ojačati porodice, škole, domove za stare i druge segmente društva.

"Mislim da smo postigli izvanredne rezultate", rekao je Šulc.

On je naglasio da će sada sporazum iznti pred kolege iz partije na odobrenje, pre nego što formalni koalicioni pregovori mogu da započnu.

Britanska agencija, koja je imala uvid u sporazumni dokument, navodi da su se stranke obavezale da formiraju "specifične budžetske fondove" za stabilizaciju evra i za podršku "socijalnoj konvergenciji" i strukturalnim reformama. To bi, kako se smatra, moglo da stvori osnovu budućeg "investicionog budžeta" za evrozonu.

"U bliskom partnerstvu sa Francuskom, želimo da na održiv način jačamo i reformišemo evrozonu, tako da evro može bolje da se izdrži globalnu krizu", navodi se u dokumentu.

Stranke su se, takođe, saglasile sa kvotom od 1.000 migranata mesečno kojima će biti dozvoljeno da se pridruže porodicama koje već žive u Nemačkoj.

Istovremeno, u dokumentu, koji je i dalje podložan izmenama, navodi se da će Nemačka za isti cifru smanjiti broj izbeglica koje preuzima iz Grčke i Italije, prema planu EU.

Spajanje porodica dolazi odnosi se samo na brakove sklopljene pre nego što su migranti napustili svoje zemlje, i samo ako se radi o pojedincima koji nisu počinili nikakav zločin, niti predstavljaju opasnost, kao i u slučajevima kada se ne očekuje njihov skori povratak kućama.

Rojters konstatuje dogovor o toj "jednoj od najemotivnijih tema" potvrđuje da su konzervativci i socijaldemokrati blizu odluke o otvaranju formalnih koalicionih pregovora.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) TENKOM U PRODAVNICU PO PIĆE! Šta sve neće pasti napamet ljudima pod dejstvom alkohola!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track