(VIDEO) PRAVA ISTINA O AMERIČKOM GANGSTERU: Legendarni mafijaški bos po kome je snimljen i film u stvarnosti bio cinkaroš i lažov!
Foto: Wikipedia

policijski doušnik

(VIDEO) PRAVA ISTINA O AMERIČKOM GANGSTERU: Legendarni mafijaški bos po kome je snimljen i film u stvarnosti bio cinkaroš i lažov!

Planeta -

Film Ridlija Skota "Američki gangster" priča je o životu ozloglašenog dilera droge iz Harlema Frenka Lukasa. Mnogi iz njegovog okruženja, međutim, tvrde da je knjiga "Povratak superflaja" Marka Džejkobsona, na koju se film oslanja, zasnovana na svedočenju samog Lukasa, koga nazivaju "hvalisavcem, prevarantom i barabom".

Prema sopstvenim rečima, Lukas se odao kriminalu kada je kao šestogodišnjak video kako su pripadnici Kju-kluks klana ubili njegovog 12-godišnjeg rođaka Obadiju.Pripadnici klana su navodno tvrdili da je Obadija "drsko zurio" u belkinju, pa su mu gurnuli pušku u usta i povukli obarač.

Ironijom sudbine, nekoliko decenija kasnije, "Plava magija", smrtonosni heroin koji je švercovao u Ameriku, izazvala je pravi pomor u Harlemu.

"Frenk Lukas je verovatno ubio više crnaca nego što je Kju-kluks-klan mogao da sanja", rekao je tužilac Riči Roberts 2007. godine. Možda najzanimljiviji detalj je kako je krijumčario "Plavu magiju". Lukas je navodno krijumčario 98-procentno čist heroin u mrtvačkim sanducima u kojima su se američki vojnici vraćali iz Vijetnama.

foto: Wikipedia

"Od svih jezivih prizora iz Vijetnama, devojčica koja beži od napalma, Masakr u Mi Laju itd, droga u vreći za leševe, smrt koja proizvodi smrt možda je najužasniji način da se pošalje poruka o širenju vijetnamske pošasti", rekao je Džejkobson.

Lukas je isticao da nije stavljao drogu pored tela mrtvih vojnika ili u njih ("Ni u ludilu ne bih pipao bilo šta mrtvo", rekao je navodno Džejkobsonu), već je angažovao prijatelja stolara da mu sačini 28 kopija vladinih sanduka sa lažnim dnom.

Uz pomoć bivšeg narednika američke vojske Leslija Ajka Atkinsona, koji je, sticajem okolnosti, bio oženjen jednom njegovom rođakom, Lukas je navodno prošvercovao u SAD heroin u vrednosti od preko 50 miliona dolara. Tvrdio je da je heroin u vrednosti od 100.000 dolara bio u avionu kojim je putovao Henri Kisindžer i da se on u jednom trenutku maskirao u potpukovnika da bi olakšao sprovođenje operacije ("Trebalo je da me vidite - znao sam kako da salutiram").

Ako vam cela ova priča ne zvuči verovatno, vrlo je lako moguće da se nije ni desila. Godine 2008. Atkinson je rekao da je reč o apsolutnoj laži.

"Nikada nisam imao nikakve veze s transportovanjem heroina u mrtvačkim sanducima ili leševima", izjavio je on. On je negirao optužbe da je učestvovao u švercu, ali je tvrdio da je droga bila u nameštaju i da Lukas nije igrao nikakvu ulogu u uspostavljanju neophodnih kontakata. Možda je izmišljena priča o tome kako je dolazio do "Plave magije", ali nema spora o tome da se zahvaljujući toj drogi obogatio.

"Hteo sam da budem bogat. Hteo sam da budem bogat kao Donald Tramp i, tako mi Boga, uspelo mi je", rekao je Džejkobsonu.

Tvrdio je da je u jednom trenutku zarađivao milion dolara na dan, ali je kasnije utvrđeno da je i tu preterao. Bez obzira na to, dugo je uživao u plodovima svog "rada". Uhapšen je 1975, delom zahvaljujući Robertsovim naporima.

Njegova imovina je zaplenjena, uključujući i 584.683 dolara u kešu i osuđen je na 70 godina zatvora. Lukas je kasnije tvrdio da je to prenizak iznos i optužio je Agenciju za borbu protiv droge (DEA) da mu je ukrala novac.

"Pet stotina osamdeset četiri hiljade. Pa, šta je to? U Las Vegasu sam izgubio 500.000 za pola sata Bakare sa zelenokosom prostitutkom", rekao je prema autoru knjige "Superflaj: Istinita neispričana priča o Frenku Lukasu, američkom gangsteru".

Kasnije je rekao novinaru da je zapravo imao 20 miliona dolara. Vremenom, taj iznos je postajao sve veći, kao Pinokijev nos.

Lukas bi verovatno i danas bio u zatvoru da nije postao vladin doušnik, odnosno deo vladinog programa zaštićenih svedoka i na kraju pomogao DEA da osudi više od 100 ljudi zbog trgovine narkoticima. Zbog pokušaja trgovine drogom nakon doušničkog života, 1991. je osuđen na sedmogodišnju uslovnu kaznu zatvora.

Kuriri.rs/All-that-is-interesting.com

Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja