(VIDEO) TIHE PRIPREME ZA BRZI UDAR: Ovako se vojska SAD priprema za rat za Severnom Korejom
Foto: Youtube screenshot/Military notes

za svaki slučaj

(VIDEO) TIHE PRIPREME ZA BRZI UDAR: Ovako se vojska SAD priprema za rat za Severnom Korejom

Planeta -

Američka vojska već je počela tihe pripreme za rat, do koga se nadaju da ipak nikad neće doći.

U vojnoj bazi Fort Breg u Severnoj Karolini prošlog meseca je počela velika vojna vežba. Dva dana nakon toga, na nebu iznad Nevade 119 vojnika iskočilo je padobranima iz vojnih aviona kao deo simulirane strane vojne invazije.

Mesec dana kasnije, vojska je širom SAD-a postavila više od hiljadu vojnika u rezervi koji će vežbati postavljanje takozvanih mobilizacionih centara koji hitno premeštaju vojne snage u inostranstvo. A početkom idućeg meseca, kada počne održavanje Zimskih Olimpijskih igara u južnokorejskom Pjongčangu, Pentagon planira da pošalje još specijalnih trupa na Korejsko poluostrvo, kao početni korak u onome što su neki rekli da bi moglo biti početak formiranja timova sličnih onima koji se bore u Iraku i Siriji.

Američki ministar odbrane Džim Matis i general Džozef Danford zalažu se za korištenje diplomatije pri rešavanju severnokorejske nuklearne pretnje. Matis je ranije rekao da bi rat sa Severnom Korejom bila katastrofa. Ipak, dosta sadašnjih i bivših funkcionera u Pentagonu u poslednje vreme izjavljuju da vojne vježbe znače da vojska mora biti spremna na bilo kakvu akciju na Korejskom poluostrvu.

Nakon 16 godina borbi u Iraku, Afganistanu i Siriji, američki generali sada se boje da je vojska sada bolje pripremljena na napad na militante nego na konvencijalnu misiju na zemlji i u vazduhu. Vežba u Fort Bregu bila je jedna od najvećih vežbi vazdušnih napada u poslednjih nekoliko godina, a u njoj je korišteno dva puta više zrakoplova i padobranaca nego u ranijim vežbama.

Planirano je da se idući mesec pokrenu mobilizacioni centri koji su uglavnom bili na čekanju zbog rata u Iraku i Afganistanu. Na sastanku održanom 2. januara, general Tony Tomas, čelnik specijalnih jedinica u Tampi upozorio je da će verojatno više članova specijalnih jednica biti prebačeno u Koreju sa Bliskog istoka, a to se može očekivati u maju ili aprilu, ako dođe do rasta napetosti. Ipak, ta odluka još nije službeno donesena.

Istorija je američku vojsku naučila šta donosi nepripremljenost kada se ide u rat. Šef generalštaba, general Mark A. Majli, je upozorio na dve katastrofe američke vojske kao primer. Naveo je bitku kod prilaza Kaserin tokom Drugog svetskog rata kad su američke trupe zbog nepripremljenosti izbačene s terena od strane nemačkog maršala Ervina Romela, a spomenuo je i Korejski rat.

Majli je na brojnim sastancima upozoravao da bi se slični porazi mogli dogoditi u ratu sa Severnom Korejom sada, ako vojska ne bude dovoljno pripremljena.

‘Ako nas pitate jesmo li spremni da se borimo već večeras, odgovor je – da. Vazdušne snage SAD, ako se to od njih zatraži, spremne’, rekao je general Naulend, ali dodao da je vojska samo podrška diplomatskim pokušajima uspostave odnosa, piše Njujork tajms.

Kurir.rs/New York Times

Foto: YT Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track