(VIDEO) HAOS U NAJVEĆEM EVROPSKOM ZATVORU: Zatvorenici neće da se vrate u ćelije, štrajkuju i čuvari!
Foto: Printscreen Youtube

opštA pobuna

(VIDEO) HAOS U NAJVEĆEM EVROPSKOM ZATVORU: Zatvorenici neće da se vrate u ćelije, štrajkuju i čuvari!

Planeta -

Više od 120 zatvorenika u kaznenoj ustanovi Fleri-Merožis na severu Francuske, odbija da se vrati u svoje ćelije.

" Zatvorenici nisu izneli još nikakve zahteve", saopštila je administracija zatvora. Fleri-Merižis važi za najveći zatvor u Evropi, sa čak 4.300 zatvorenika.

Povećane tenzije u ovoj kaznenoj ustanovi su već dovele do poboljšanja bezbednosti. Policija pokušava i dimnim bombama i suzavcem, da obuzda pobunjene zatvorenike.

Zatvorenici odbijaju od četvrtka da se vrate u ćelije. Incident se dogodio nakon što se u ponedeljak stotinak stražara iz kaznene ustanove protestovalo zbog porasta nasilja zatvorenika protiv staražara.

Oni su se žalili i zbog nedovoljnog broja osoblja i nedostatka pravnih i drugih resursa kako bi se obračunali sa bivšim džihadistima za koje su zaduženi. Protesti su izbili još prošle nedelje kada je bivši član Al Kaide izbo trojicu stražara u zatvoru Vendin-le-Vieil.

Sindikati su optužili vlasti da nisu uspeli da smanje nasilje nad stražarima, a da je do sada prijavljeno čak 4.000 slučajeva.

Predsednik Emanuel Makron je obećao da će pripremiti akcioni plan za rešavanje ove situacije do februara.

On se suočio sa kritikama povodom nedavno usvojenih zakona o borbi protiv terorizma, koji su zamenili dvogodišnje vanredno stanje u zemlji, a kritičari sugerišu da zakoni ugrožavaju građanske slobode.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track