Najnovije vesti

NAUČNICI NA TRAGU NOVE VAKCINE: Može da zaustavi bolest koja godišnje ubije 650.000 ljudi!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POMAK

NAUČNICI NA TRAGU NOVE VAKCINE: Može da zaustavi bolest koja godišnje ubije 650.000 ljudi!

Planeta

Naučnici su u laboratoriji stvorili virus gripa koji bi, na osnovu eksperimenata, mogao da dovede do pravljenja mnogo efikasnije vakcine protiv te bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Sajens (Science).

Taj virus je izazivao veoma jake odgovore imunog sistema životinja što je suprotno drugim vrstama virusa gripa koji su dostupni.

Da bi stvorili mutirani patogen, naučnici su mapirali genom više virusa gripa i identifikovali gene koji im omogućavaju da izbegnu prvu liniju odbrane organizma protiv napada.

Izazvavši mutaciju tih gena u jednom virusu, oni su napravili vrstu koja može da se razmnožava u laboratoriji ali koja je manje zarazna, što je poželjno za pravljenje efikasne vakcine.

Inficirani miševi i lasice su imali veoma jake imune reakcije.

Kapacitet virusa gripa da zaobilazi imuni sistem znači da se svake godine mora proizvoditi nova vakcina da bi se odgovorilo svim sezonskim varijacijama.

Zato efikasnost vakcina varira između 30 i 60 odsto i njihovo poboljšanje se smatra jednim od prioriteta javnog zdravlja suočenom s rizikom pandemije.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, gripom se godišnje zarazi pet miliona ljudi a umre oko 650.000.

Kurir.rs/ Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...