Najnovije vesti

PITI ILI NE PITI: U Vašingtonu piće s popustom za državne službenike u blokadi
Foto: Profimedia

AKCIJA

PITI ILI NE PITI: U Vašingtonu piće s popustom za državne službenike u blokadi

Planeta

VAŠINGTON - Barovi i restorani u Vašingtonu nude specijalne popuste na piće federalnim službenicima dok traje finansijska blokada američke vlade, a na meniju su kokteli zanimljivih naziva koji upućuju na senatore poput "Darbinove sode" i "Kamon Čak" ili "Jesi li ikad upoznao Haićanina?".

Jedan od barova nadomak Kapitol hila je svoju specijalnu ponudu koktela po ceni od pet dolara izneo već minut pošto je delimična finansijska blokada vlade stupila snagu u ponoć između petka i subote, a popust se može ostvariti uz pokazanu važeću vladinu identifikacionu karticu

.Među drugim specijalnim "koktelima u vreme blokade" su votka martini pod nazivom "Oljuštiti se il se ne oljuštiti", "Rendova afera u komšiluku" - što je verovatno aluzija na republikanskog senatora Renda Pola - ili "Prihvatljiv zakon o pivu".

Na akciji su i hamburgeri u pojedinim restoranima, uz popust od 10 odsto.

Sličnu akciju su lokalni ugostiteljski objekti organizovali i tokom 2013, kada je tadašnja 16-dnevna finansijska blokada vlade izazvala zabrinutost da bi poslovanje moglo da im opadne pošto federalni službenici nisu znali kada će primiti narednu platu.

Delimična finansijska blokada američke vlade počela je nakon što demokrate i republikanci nisu uspeli da postignu dogovor o rebalansu budžeta, pošto su ostali podeljeni u pogledu imigracije i pogranične bezbednosti, a neizvesno je koliko će dugo trajati blokada službi administracije SAD.

Stotine hiljada federalnih službenika je na prinudnim odmorima i za to vreme neće biti plaćeni, a polovina od ukupno oko dva miliona zaposlenih u federalnim agencijama neće u ponedeljak ići na posao, navodi Glas Amerike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...