PRIPREME ZA SVETSKI EKONOMSKI FORUM U DAVOSU: Lokalci beže pred elitom!
Foto: Reuters

sve za keš

PRIPREME ZA SVETSKI EKONOMSKI FORUM U DAVOSU: Lokalci beže pred elitom!

Planeta -

Dok u Švajcarsku stižu lideri poput Trampa i Merkelove, stanovnici tog mesta se sklanjaju i izdaju stanove, radnje, pa i crkvu

Više od 2.500 svetskih lidera i najbogatijih biznismena od utorka će učestvovati u četvorodnevnom zasedanju Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom zimskom centru u Davosu.

Međutim, dok će se privrednici i političari utrkivati ko će se najviše približiti najmoćnijim ljudima sveta, poput američkog predsednika Donalda Trampa, nemačke kancelarke Angele Merkel ili francuskog lidera Emanuela Makrona, lokalci se pakuju i beže.

Snalaženje

Lokalci, piše Gardijan, gledaju da se u vreme foruma sklone iz svog mesta. Neki zato što im smeta gužva koju prati dolazak najmoćnijih i najbogatijih ljudi na svetu, drugi iz mnogo opipljivijih razloga - gostima izdaju stanove, radnje, pa čak i biblioteku i crkvu.

foto: AP

- Cena iznajmljivanja stana u Davosu je ogromna. Za poslovne prostorije smo dali 320.000 švajcaraca (272.000 evra), a za 10 dana boravka u apartmanima platili smo 38.000 evra. Pritom, to nisu luks apartmani, spavamo po dvoje u sobi - kaže Rič Strat, jedan od biznismena.

Sten Stelnaker, osnivač firme „Hab kalčer“, kaže da su oni pre osam godina prvi došli u Davos i iznajmili zgradu kako bi organizovali najrazličitije događaje.

- Sada skoro da nema prodavnice koja na desetak dana ne promeni namenu. Izdaju se i biblioteka i crkva - kaže on.

foto: AP

Vrtoglave cene

Jedna od glavnih tema foruma će biti socijalna nejednakost i pitanje kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih. Dok se budu razmenjivale floskule o pomaganju siromašnima, svetska elita će u Davosu za četiri dana ostaviti najmanje 40 miliona evra.

- U Davosu je zanimljivo, ali sve je preskupo. Prethodne noći smo otišli u bar i račun je bio 300 evra za četiri piva - kaže biznismen Beri Bakston.

Iako se cene skrivaju, mediji su već uspevali da objave cenovnike iz Davosa, pa je poznato da će elita za običan hot-dog da plaća oko 44 evra, za hamburger 48, a za „cezar“ salatu 56 evra.

Donald Tramp

NAJVEĆA ATRAKCIJA

Američki mediji pišu da će ove godine u Davosu najveća atrakcija biti američki predsednik Donald Tramp. Iako je pre godinu dana njegova pobeda na izborima kao remetilački faktor u svetu bila jedna od glavnih tema, sada se svi utrkuju ko će se s njim prvi sastati. Već su ugovoreni njegovi sastanci s britanskom premijerkom Terezom Mej i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, dok ga je nemačka kancelarka Angela Merkel izbegla.

Glavne teme

SIROMAŠTVO I SUKOBI

Elita će raspravljati o nejednakosti i jazu između bogatih i siromašnih, ali i opasnostima od nove ekonomske krize, smanjenju zaposlenosti i plata zbog mašina. Među najznačajnijim rizicima sa kojima se svet suočava su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, migracije...

Jedinstvena ulaznica

ČLANARINA 29.000 EVRA

Da bi neko učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu, mora ili da bude pozvan kao šef države, holivudska zvezda ili član neke važne nevladine organizacije, ili mora da plati oko 29.000 evra članarinu i veoma skup smeštaj, dok održavanje skupa omogućuje oko 1.000 firmi uplatom godišnjih doprinosa vrednih 458.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja