Najnovije vesti

(VIDEO) UŠANČILI SE U AFRINU: Turci osvojili 11 kurdskih položaja i postavili svoju vojnu bazu
Foto: Printscreen Ruptly TV

KRVAVA MASLINOVA GRANČICA

(VIDEO) UŠANČILI SE U AFRINU: Turci osvojili 11 kurdskih položaja i postavili svoju vojnu bazu

Planeta

ANKARA- Turske oružane snage zauzele su 11 položaja sirijskih Kurda u provinciji Afrin i uspostavile bazu za nastavak operacije "Maslinova graničica", javljaju turski mediji.

Turska vojska, zajedno sa pripadnicima opozicione "Slobodne vojske Sirije", u nedelju je, prvog dana kopnene operacije u Afrinu, zauzele ukupno 11 sela i uzvišenja i prodrla u provinciju u Afrin sa njene severne, severozapadne i zapadne strane.

Turska vojska ušla je u Afrin juče, dan pošto je Anakra započela vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG), koje imaju podršku SAD.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da će turske snage brzo završiti operaciju u Afrinu, istakavši da je njegova zemlja rešena da tu oblast očisti od YPG, koju Ankara smatra terorističkom grupom. 

Turski premijer Binali Jildirim upozorio je da će svi koji budu pomagali kurdskim borcima u Afrinu postati turska meta. On je ranije izjavio da Turska namerava da stvori "bezbednosnu zonu" od 30 kilometara duž granice sa Sirijom u provinciji Afrin i da "Slobodnoj sirijskoj armiji", koju podržava Ankara, tamo obezbedi kontrolu nad 10.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Ruptly TV

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...