(FOTO, VIDEO) BUDUĆNOST JE STIGLA: Otvorena prva prodavnica  bez prodavaca i redova za plaćanje, a evo kako sve funkcioniše
Foto: Reuters

NEMA KEŠA, NEMA GUŽVE

(FOTO, VIDEO) BUDUĆNOST JE STIGLA: Otvorena prva prodavnica bez prodavaca i redova za plaćanje, a evo kako sve funkcioniše

Planeta -

U Sijetlu je otvorena prva prodavnica bez prodavaca i redova za plaćanje.

Radi se o radni "Amazon Go", koju su proteklu godinu testirali radnici Amazona, a sada je konačno je otvorena za javnost.

Novootvorena prodavnica koristi niz kamera montiranih na plafonu koje identifikuju svakog kupca i prepoznaju artikle koje biraju, čime se eliminiše potreba za posebnim očitavanjem i naplatom odabranih artikala na kasi.

foto: Reuters

Svi artikli s kojima kupac napusti radnju automatski se naplaćuju, a iznos se skida sa kreditnih kartica kupaca, koji pri ulasku moraju da se prijave skeniranjem svoje "Amazon GO" aplikacije na pametnom telefonu.

Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno, brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.

foto: Reuters

Koncept naplate bez prodavaca pokrenut je u decembru 2016. godine, ali su Amazonovu prodavnicu u Sijetlu do sada koristili samo radnici Amazona kako bi se uverili da sistem zaista funkcioniše.

Očekivalo se da će radnja za javnost biti otvorena i ranije, a je otvaranje odloženo jer je sistem imao problema s identifikacijom kupaca koji imaju slične tipove tela, odnosno, s decom koja su vraćala artikle na pogrešna mesta na policama.

Sve to predstavlja svojevrsnu revoluciju u maloprodaji, s obzirom na to da je opšte poznato da se kupci vraćaju u prodavnice u kojima kupovinu mogu da obave brzo i efikasno.

Izbegavanje dugih redova za naplatu svakom maloprodajnom lancu daće veliku prednost pred konkurencijom. Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da se u takvim objektima ne moraju zapošljavati prodavci, što čini dodatnu uštedu maloprodajnom lancu.

Brajan Olsavski, direktor Amazona za finansije, nedavno je otkrio kako planiraju da otvore niz ovakvih prodavnica.

Kurir.rs/BBC Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track