ISPRAVKA Nikada nije bilo opasnosti od asteroida, najava "sudnjeg dana" pogrešna i obmanjujuća
Foto: Profimedia

ISPRAVKA

ISPRAVKA Nikada nije bilo opasnosti od asteroida, najava "sudnjeg dana" pogrešna i obmanjujuća

Planeta -

ISPRAVKA Iako je naslov našeg teksta objavljenog 22.1.2018 navodio na činjenicu da Zemlji preti opasnost od asteroida 2002 AJ129 i da 4.feburar može biti Sudnji dan, ovo je daleko od istine i naučne osnove, navodi analiza sajta fake news tragač

Asteroid veći od bilo kog dosad izgrađenog nebodera kreće se prema Zemlji i, prema predviđanjima, proći će pored naše planete 4. februara na udaljenosti od oko 4,2 miliona kilometara.

Asteroid pod nazivom 2002 AJ129 otkriven je još 15. januara 2002. u okviru projekta praćenja asteroida koji prolaze blizu Zemlje, pod pokroviteljstvom NASA-e, navodi portal phys.org.

Iako je ovaj asteroid kategorisan kao "potencijalno opasan asteroid" (PHA), ne postoji opasnost da se će sudariti s našon planetom u doglednoj budućnosti, ističe portal.

"Pratimo ovaj asteroid više od 14 godina i prezicno poznajemo njegovu orbitu. Naši proračuni pokazuju da asteroid 2002 AJ129 nema nikakve šanse da se sudari sa Zemljom 4. februara, niti bilo kada u narednih 100 godina", kaže Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata u blizini Zemlje pri NASA-i.

Pojedini mediji, među kojima je britanski "Dejli mejl", objavili su alarmantne tekstove o"brzom i opasnom asteroridu" s fotografijama na kojima se vidi kako ogroman asteroid hrli pravo ka Hajd parku, uz naslov "Sudnji dan?", ali ovo je neutemeljeno i pogrešno, stoga ispravljamo sporni naslov koji je i na Kuriru sugerisao na apokaliptični scenario, iako je preneseno da će razdaljina između dva tela biti veća od četiri miliona kilometara, dakle u najgorem slučaju desetostruko veća od distance koja razdvaja Zemlju i Mesec.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track