Najnovije vesti

(VIDEO) FILM "STALJINOVA SMRT" RAZBESNEO VLADINE ZVANIČNIKE: Zbog ovih scena otkazana premijera britanske komedije u ruskim bioskopima!
Foto: Printscreen Youtube, Printscreen Youtube

crni humor

(VIDEO) FILM "STALJINOVA SMRT" RAZBESNEO VLADINE ZVANIČNIKE: Zbog ovih scena otkazana premijera britanske komedije u ruskim bioskopima!

Planeta

Rusko Ministarstvo kulture zabranilo je prikazivanje satiričnog filma o smrti nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina dva dana uoči planirane premijere.

Ova odluka je doneta nakon što je privatna pretpremijera filma britanskog režisera Armanda Janučija razbesnela vladine zvaničnike. Ruski kulturni poslenici i političari uputili su pismo ministru kulture Vladimiru Medinskom sa molbom da se zabrani prikazivanje filma.

 

Svoj potpis su stavili režiser Nikita Mihalkov, Vladimir Bortko, producent Igor Ugoljnikov, direktor Državnog istorijskog muzeja Aleksej Levikin.

Oni su naveli da film sadrži scene koje mogu da se ocene kao ekstremističke i usmerene na rušenje ljudskog dostojanstva. Osim toga, potpisnici pisma naveli su da se u filmu ne poštuje državna himna.

 

Kulturni poslenici su smatrali da je prikazivanje ovog filma uoči obeležavanja 75. godišnjice jubileja Staljingradske bitke uvredljivo za sve „koji su tamo poginuli“ i „one koji su preživeli“.Film „Staljinova smrt“ je crna komedija o borbi za vlast u SSSR-u nakon smrti Josifa Staljina 1953. godine.

"Ovaj film je vredan svakog prezira. Loš je, dosadan, odvratan i uvredljiv", rekla je Nadežda Usmanova, direktorka službe za informisanje Istorijskog društva ruske vojske, koja je organizovala pretpremijerno prikazivanje.

 

"Ovo je pokušaj unošenja zle krvi u socijalnu harmoniju koja je postignuta u ruskom društvu", Elena Drapeko, potpredsednica Komiteta za kulturu pri ruskoj Državnoj Dumi, koja je na početku karijere bila popularna sovjetska i ruska glumica.

Ankete pokazuju da je Staljin, koji je vodio Sovjetski Savez od 1924. do svoje smrti 1953, i danas cenjen u širokim krugovima u Rusiji.

 

Uprkos brutalnim čistkama koje je preduzimao, mnogi Rusi mu pripisuju u zaslugu da je zemlju doveo do pobede u Drugom svetskom ratu i načinio je nuklearnom supersilom, navodi američka agencija.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik

Foto printscreen Youtube

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...