(VIDEO) DIREKTOR CIA OTKRIO ŠTA JE AMERICI NAJVEĆA PRETNJA: Nekad je to bila Jugoslavija, a danas nešto sasvim drugo
Foto: Youtube/Printscreen

RETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

(VIDEO) DIREKTOR CIA OTKRIO ŠTA JE AMERICI NAJVEĆA PRETNJA: Nekad je to bila Jugoslavija, a danas nešto sasvim drugo

Planeta -

Direktor američke obaveštajne agencije CIA, Majk Pompeo, kao glavne bezbednosne pretnje po građane SAD-a naveo je Vikiliks, nuklearni program Severne Koreje i "sovjetski san" Vladimira Putina.

Pompeo je u jednom od retkih pojavljivanja u javnosti, rekao da današnje pretnje ne dolaze samo od država, navodeći primer nekadašnje SFRJ, već i od "nedržavnih entiteta", organizacija koje nemaju istaknutu zastavu u Ujedinjenim nacijama.

"Vaši udžbenici iz istorije su vas učili da pretnje po bezbednost SAD dolaze od država, poput Jugoslavije, ili neke druge nacionalne države. Danas su te pretnje mnogo raznovrsnije, bilo da se radi o pretnjama grupa kao što su Hezbolah ili Al kaida, ili o pretnjama našim informacionim sistemima od strane grupa kao što je Vikiliks. Oni nemaju zastavu u UN, ali predstavljaju realne pretnje za SAD. Tako da moramo da se postaramo da naše razmišljanje u smislu obaveštajnog rada odgovara toj situaciji", rekao je šef CIA Majk Pompeo gostujući na Američkom preduzetničkom institutu (AEI).

foto: AP

Pričajući o drugom talasu pretnji po sigurnost građana SAD, Pompeo je pored nekadašnje Jugoslavije naveo Vikiliks, Južnu Ameriku i Al Kaidu.

"Predano radimo na rešavanju problema u Venecueli - kazao je Pompeo ne navodeći detalje.

foto: Reuters

Kao glavne pretnje bezbednosti građana SAD-a, Pompeo navodi nuklearni program Severne Koreje i "sovjetski san" Vladimira Putina, i dodao da će CIA nastaviti da se bori protiv Rusa "gde god ih pronađe". Kako je rekao, u službi vlada i mišljenje da će lider Severne Koreje, Kim Džong-un, iskoristiti nuklearno oružje ne samo da zaštiti svoj režim već i za druge ciljeve.

"To uključuje pritisak na ostvarenje konačnog cilja, a to je ponovno ujedinjenje Korejskog poluostrva", rekao je Pompeo.

"Nama je cilj da ukrademo tajne od drugih, i to ćemo da uradimo bez kompromisa, ali i da građani SAD vrate poverenje u CIA kao instituciju", rekao je Pompeo.

Majk Pompeo je postavljen na čelo američke obaveštanje organizacije po direktivi Donalda Trampa, i smatra se za ultimativnog čoveka od poverenja američkog predsednika.

Pre nego što je postao prvi čovek CIA bio je poznat kao protivnik nuklearnog dogovora sa Iranom koji je potpisala administracija Baraka Obame, kontraverznim izjavama protiv američkih muslimana, kao i želji da SAD dobiju Edvarda Snoudena i da ga streljaju zbog izdaje.

Kurir.rs/Vijesti.me Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track