(VIDEO) PSI RATA U SIRIJI NAJAVILI: Borićemo se s Kurdima protiv Turaka!
Foto: Video prtscr Twitter / DefenseUnits

grupa stranaca

(VIDEO) PSI RATA U SIRIJI NAJAVILI: Borićemo se s Kurdima protiv Turaka!

Planeta -

Britanci, Amerikanci i drugi strani dobrovoljci koji se u Siriji bore na strani kurdskih Narodnih jedinica obrane (YPG) najavili su da se priključuju borbi protiv turskih snaga u Afrinu.

Dobrovoljce predvodi Britanac kineskog porekla Huang Li (24) iz Mančestera koji je još 2015. godine otišao u Siriju da se bori protiv Islamske države. Kako je nekadašnji student međunarodnih odnosa rekao za BBC, odlazak u Afrin smatra svojom dužnošću.

YPG je objavio video na kom je prikazana grupa internacionalnih dobrovoljaca, a Li je rekao da su sa njim još dvojica Britanaca koji žele da ostanu anonimni. Takođe, rekao je da u grupi od 20-ak dobrovoljaca ima Španaca, Nemaca, Francuza i Amerikanaca.

Na istom videu objavljeno je i obraćanje jednog Amerikanca koji najavljuje borbu protiv Turskih snaga.

"Treniramo već duže vreme. Spremni smo i opremljeni od strane YPG z aborbu protiv turskih terorista" kazao je Amerikanac i dodao:

"Borimo se protiv Islamske države u Siriji i odjednom smo čuli da je Turska napala Afrin i da bombarduje grad. Želimo da odemo tamo i pomognemo u odbrani grada i da zaštitimo ljude" rekao je on.

Status dobrovoljaca u Siriji sada je u mnogome promenjen jer, kako se navodi, do sada su učestvovali u akcijama koje su vodile koalicione snage. Sada stupaju u akciju protiv suverene države i članice NATO tako da bi pravne posledice mogle biti zabrinjavajuće.

Li je svesan posledica sa kojima bi mogao da se suoči po povratku u Britaniju.

"Zaista se nadam da ću moći da se vratim: Ne želim da dođem kući i da budem uhapšen. Ovde sam da bih se borio protiv terorista i ne želim da dođem kući i postanem terorista" Rekao je LI.

Kurir.rs / BBC

Foto: Video prtscr Twitter / DefenseUnits

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track