Najnovije vesti

STOLTENBERG: Turska treba da ograniči upotrebu sile u Siriji!
Foto: EPA

reagovao šef NATO

STOLTENBERG: Turska treba da ograniči upotrebu sile u Siriji!

Planeta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku da ograniči upotrebu sile na severu Sirije, gde se turske snage bore protiv kurdskih ekstremista.

Stoltenberg je naveo da je o razvoju situacije u regionu razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i drugim NATO saveznicima.

Šef NATO je napomenuo da je Turska saveznik koja je "najviše pretrpela zbog terorizma" i istakao da "svaka nacija ima pravo da se brani, ali to mora biti učinjeno na srazmeran i odmeren način".

Američka agencija navodi da je Erdogan danas posetio granicu Turske sa Sirijom, gde je obavešten o turskoj vojnoj ofanzivi u Afrinu. Erdogan je, u pratnji načelnika generalštaba, ministra odbrane i drugih istaknutih oficira, posetio komandni centar koji nadgleda ofanzivu pod nazivom "Maslinova grančica" u provinciji Hataj. 

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je ranije danas da Ankara neće dozvoliti stvaranje terorističkog entiteta duž turskih granica. To, kako navodi AP, ukazuje da bi Turska mogla da proširi ofanzivu koju sprovodi u Afrinu i na ostale oblasti. Jildirim je ponovo kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog podrške miliciji sirijskih Kurda u enklavi u Afrinu.

"Zapanjujuće je i neprihvatljivo da jedna zemlja, koja bi trebalo da širi granice NATO, otvoreno daje podršku oružanim entitetima koji napadaju naše granice", rekao je Jildirim.

Prema njegovim rečima, u ofanzivi u Afrinu oko 300 ekstremista je dosad neutralisano - ubijeno, povređeno ili zarobljeno. Turska je u subotu pokrenula Operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske "Jedinice za zaštitu naroda" (YPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra

produženom rukom terorističke Radničke partije Kurdistana (PKK).

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! EKSKLUZIVNO! IVANOVIĆA UBILA DVOJICA?! Novi detalji vezani za ubistvo u Kosovskoj Mitrovici!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...