Najnovije vesti

(VIDEO) TAJNOVITA TVOREVINA MAJKE PRIRODE: Misteriozni ledeni disk u Kini zbunio i stručnjake
Foto: YT Printscreen

Ipak se okreće

(VIDEO) TAJNOVITA TVOREVINA MAJKE PRIRODE: Misteriozni ledeni disk u Kini zbunio i stručnjake

Planeta

Snimak velikog ledenog diska, prečnika osam metara, koji se polako okreće na površini reke Liao u provinciji Liaoning u Kini, za kratko vreme je postao veoma popularan na društvenim mrežama.

Ono što je izazvalo čuđenje mnogih je to što se disk neprestano okreće konstantnom brzinom, čak i kada na njemu stoji petnestak ljudi. Mnogi komentatori na društvenim mrežama bavili su se odgovorom na pitanje kako je ledeni disk uopšte i nastao. Stručnjaci, izgleda, imaju odgovor na to. Budući da ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava, tim fizičara sa Univerziteta u Liježu, na osnovu jednog starijeg primera, izneo je pretpostavku da je "glavni krivac" temperatura vode.

Što je temperatura više raste, voda postaje gušća. Led po obodu diska počinje da se otapa, što postepeno stvara vrtlog koji počinje da pomera led iznad njega. Uskoro led počinje da se okreće i malo po malo formira kružni oblik. Ovakve "misteriozne" ledene formacije" javljaju se u drugim ledenim krajevima sveta, na Arktku, u Skandinaviji, Rusiji i Kanadi.

Ledeni diskovi mnogo češće su manjeg prečnika, pa bi ovaj mogao da bude "kapitalac". Ipak, najveći do sada primećeni ledeni disk imao je prečnik od čak 17 metara.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: YT Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...