IGRE PRESTOLA NE PRESTAJU: Saudijski princ  i milijarder Alvalid bin Talal pušten iz pritvora
Foto: Fonet, Foto: AP

ZVANIČNICI BEZ KOMENTARA

IGRE PRESTOLA NE PRESTAJU: Saudijski princ i milijarder Alvalid bin Talal pušten iz pritvora

Planeta -

Saudijski princ, milijarder Alvalid bin Talal, pušten je danas iz pritvora, navode izvori iz njegove porodice, više od dva meseca pošto je stavljen u pritvor u okviru oštrih mera kraljevine protiv korupcije.

Princ je pušten iz pritvora samo nekoliko sati nakon što je u intervjuu koji je dao u hotelu "Ric-Karlton" u Rijadu, izrazio očekivanje da će biti oslobođen bilo kakve krivice i da će biti pušten u narednim danima.

Saudijski zvaničnici trenutno nisu dostupni za komentar, a uslovi njegovog puštanja na slobodu za sada nisu jasni.

Međutim, odluka o puštanju princa Alvalida iz pritvora, kao i oslobađanje više drugih dobro poznatih tajkuna u petak, nagoveštavaju da glavni deo istrage o korupciji jenjava nakon što su ove mere uzdrmale saudijski poslovni i politički establišment.

Princ Alvalid, čije je bogatstvo magazin Forbs procenio na 17 milijardi dolara, otpužen je za pranje novca, podmićivanje i iznuđivanje novca zvaničnicima, rekao je Rojtersu početkom novembra neimenovani saudijski zvaničnik.

Princ je bio pritvoren u hotelu "Ric-Karlton" od početka novembra, zajedno s desetinama drugih visokih zvaničnika i privrednika, što je bio deo plana princa prestolonalasednika Mohameda bin Salmana o reformisanju Saudijske Arabije i učvršćivanju svoje vlasti.

Ranije ove nedelje, javni tužilac je saopštio da je 90 pritvorenika pušteno nakon što su odbačene optužbe protiv njih, dok su drugi ponudili novac, nekretnine i drugu imovinu u zamenu za slobodu.

Tužilac je tada naveo da vlasti i dalje drže u pritvoru 95 ljudi, a da se za neke očekuje da će biti izvedeni pred sud.

U petak je zvanični saudijski izvor rekao da je više istaknutih biznismena postiglo finansijsku nagodbu s vlastima.

Saudijske vlasti su, u međuvremenu, izrazile očekivanje da će državnu kasu napuniti sa oko 100 milijardi dolara putem takvih nagodbi, što je ogroman prihod za državu čije su finansije "isceđene" zbog niskih cena nafte.

Oslobađanje princa Alvalida verovatno će ponovo uveriti investitore u snagu njegove globalne poslovne imperije, ali i saudijske ekonomije u širem smislu.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! KO ĆE DOĆI GLAVE LIDERU SOCIJALISTA?! Dačiću skočio šećer zbog stranačkog kolege!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track