ZEMAN OSTAJE PREDSEDNIK ČEŠKE: Pobedio u drugom krugu, Drahoš priznao poraz
Foto: Fonet/AP

dobio novi mandat

ZEMAN OSTAJE PREDSEDNIK ČEŠKE: Pobedio u drugom krugu, Drahoš priznao poraz

Planeta -

Dosadašnji predsednik Češke Miloš Zeman osvojio je novi petogodišnji mandat pobedom u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, a njegov protivkandidat Jirži Drahoš priznao je poraz.

"Želeo bih da čestitam pobedniku izbora Milošu Zemanu", kazao je Drahoš okupljenim pristalicama.

Navodi se da je nakon prebrojanih rezultata iz 94,95 odsto izbornih jedinica, Zeman (73) u vođstvu sa 52,16 osvojenih glasova, dok bivši predsednik Akademije nauka Češke Drahoš (68) ima 47,83 odsto glasova. Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Mnogi su na ove izbore gledali kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsedniku Zemanu, bivšem premijeru levog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno.

foto: EPA/Martin Divisek

Zeman je, u prvom krugu glasanja pre dve nedelje, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbegao drugi krug.

Zeman je osvojio 38,6 odsto, a Drahoš 26,6 odsto glasova u trci za predsednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu. Prema Ustavu Češke, predsednik bira premijera posle opštih izbora.

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnela je ostavku u sredu pošto joj je izglasano nepoverenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu.

Zeman je izjavio da čak i da je izgubio na izborima, opet bi Babiša postavio na mesto premijera pre nego što bi mu istekao predsednički mandat, 8. marta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! KO ĆE DOĆI GLAVE LIDERU SOCIJALISTA?! Dačiću skočio šećer zbog stranačkog kolege!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja