KIPRANI PREDSEDNIKA BIRAJU U DRUGOM KRUGU: Anastasijadis favorit
Foto: Reuters

zvanično

KIPRANI PREDSEDNIKA BIRAJU U DRUGOM KRUGU: Anastasijadis favorit

Planeta -

Sadašnji predsednik Kipra Nikos Anastasijadis je u današnjem glasanju na predsedničkim izborima osvojio najviše glasova, ali će kroz nedelju dana, 4. februara, ipak morati u drugi krug, mada kao favorit.

Konačan rezultat današnjeg glasanja je da je Anastasijadis prikupio 35,5 odsto glasova, a takmac u drugom krugu će mu biti nezavisni kandidat Stavros Malas, s podrškom na Kipru jake Komunističke partije AKEL, koji je danas dobio 30,25 odsto glasova.

Nikolas Papadopulos, vođa stranke desnog centra DIKO i sin pokojnog predsednika Kipra Tasosa Papadopulosa je na trećem mestu sa danas osvojenih 25,74 odsto glasova.

Anastasijadis i Malas su bili rivali i na prethoim predsedničkim izborima, 2013. godine, koje je Anastasijadis dobio s jednom od najvećih razlika u broju glasova u istoriji Kipra.

Anastasijadis, 71-godišnji advokat s britanskim obrazovanjem, iz hriščansko-demokratske stranke "Demokratski zbor" (DISY) obećao je oživljavanje pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra, podeljenog turskom okupacijom severa 1974. godine. Njegova vlada je zaslužna što se privreda Kipra uspešno oporavila pošto je 2013. godine stigla na ivicu bankrota.

Kurir.rs/Beta AP

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track