(VIDEO) DRASTIČNA PROMENA NUKLEARNE DOKTRINE SAD: Amerika usitnjava svoje bombe, glavna meta - Rusija
Foto: FOTO AP

konačno objavljeno

(VIDEO) DRASTIČNA PROMENA NUKLEARNE DOKTRINE SAD: Amerika usitnjava svoje bombe, glavna meta - Rusija

Planeta -

Američka vojska je predložila diversifikaciju nuklearnog arsenala i razvoj novih, manjih atomskih bombi, u velikoj meri uperenih protiv Rusije.

Ovo je otkriveno u dokumentu Pentagona izjavi poznatom kao Nuklerana doktrina SAD (Nuclear Reviev of Posture - NPR). Vojska SAD-a zabrinuta je da Moskva smatra da je američko nuklearno oružje preveliko da bi se koristilo - što znači da više efikasno sredstvo odvaraćanja napada. Razvijanje manjih nuklearki bi poništilo tu pretpostavku, tvrdi se u dokumentu. Pre svega minisle na nuklearne bombe manje od 20 kilotona, koje su i dalje jako razorne. Atomska bomba koja je pala na japanski grad Nagasaki na kraju Drugog svjetskog rata imala je približno istu eksplozivnu snagu i ubila više od 70.000 ljudi.

"Naša strategija će osigurati da Rusija razume da je svako korišćenje nuklearnog oružja, koliko god ograničeno, neprihvatljivo", navodi se u dokumentu. Zamenik američkog sekretara za odbranu Patrik Šanahan izjavio je da je nuklearni arsenal zemlje održavao beznednost SAD gotovo 70 godina. "Ne možemo sebi dozvoliti da to postane zastarelo", rekao je on na brifingu u Vašingtonu. Prvi put od 2010. godine, američka vojska je predstavila svoju percepciju budućih nuklearnih prijetnji. Predložene "taktičke" nuklearke ne bi povećale američki arsenal, koji je već značajan, već bi se prearpodelio eksploziv sa postojećih bombi Ipak, kritičari optužuju Trampovu administraciju da krši duh ugovora o neširenju oružja.

U izveštaju na 74 strane Severna Koreja je označena kao "jasna i smrtonosna pretnja" SAD i njihovim saveznicima, a eventualni severnokorejski nuklearni napad na SAD ili njihove saveznike značio bi "kraj tog režima", navodi se.

"Nema scenarija u kojem bi režim (severnokorejskog lidera) Kim Džong Una mogao da upotrebi nuklearno oružje i da opstane", navodi se u dokumentu.

U izveštaju se ne poziva na povećanje strateškog nuklearnog naoružanja, što je u suprotnosti s Trampovim izjavama neposredno pre stupanja na dužnost.

On je tada na Tviteru naveo da SAD "moraju znatno da ojačaju i prošire svoju nuklearnu sposobnost dok se svet ne prizove svesti po tom pitanju".

U govoru o stanju nacije u utorak Tramp nije pomenuo širenje, mada je kazao da nuklearni arsenal mora da bude u stanju da zaustavi agresiju.

Reviziju strategije nuklearne politike SAD naredio je Tramp pre godinu dana, a izveštaj su oštro kritikovale grupe koje se zalažu za kontrolu naoružanja.

U NPR se takođe naglašava zabrinutost Bele kuće po pitanju, Kine i Irana.

Kurir.rs/BBC/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track