POLJSKA OTKAZALA POSETU IZRAELSKOG MINISTRA, ON ODGOVARA: Krv poljskih Jevreja plače iz zemlje i nema zakona koji bi to ućutkao!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

USRED KRIZE OKO ZAKONA

POLJSKA OTKAZALA POSETU IZRAELSKOG MINISTRA, ON ODGOVARA: Krv poljskih Jevreja plače iz zemlje i nema zakona koji bi to ućutkao!

Planeta -

Ministar prosvete Izraela Naftali Benet izjavio je da je Poljska otkazala njegovu posetu usred krize oko predloga poljskog zakona kojim bi se zabranilo okrivljavanje Poljske za zločine počinjene u Holokaustu.

"Krv poljskih Jevreja plače iz zemlje i nema zakona koji bi to ućutkao. Vlada Poljske je otkazala moju posetu jer sam pomenuo zločine njenog naroda. Počastvovan sam", izjavio je sinoć Benet.

Otkazivanju Benetove posete, planirane za sredu, prethodio je zahtev Ministarstva spoljnih poslova Izraela da se odloži planirana poseta predsedavajućeg poljskog Nacionalnog bezbednosnog saveta.

Predloženi zakon predviđa novčane i zatvorske kazne do tri godine za pripisivanje poljskom narodu kao celini zločina nacističke Nemačke, počinjenih tokom skoro šestogodišnje okupacije Poljske.

Poljska vlada je navela da je to borba protiv upotrebe fraza poput "poljski logori smrti", kada se misli na logore kojima je upravljala nacistička Nemačka na poljskom tlu. Poljska takođe teži da istakne sopstvene patnje u rukama nacista.

Predlog Zakona o institutu pamćenja naroda je izazvao ogorčenje u Izraelu i doveo do povećanja napetosti u odnosima sa tom bliskom saveznicom.

Izrael zakon vidi kao pokušaj da se zataška uloga koju su neki Poljaci odigrali u ubijanju Jevreja za vreme Drugog svetskog rata.

"Da, logore smrti u Poljskoj su izgradili i njima rukovodili Nemci, mi ne možemo dozvoliti da izbegnu odgovornost za te akcije", rekao je Benet, vođa ultradesne partije Jevrejski dom (Bajt hajehudi), dodavši: "Medjutim, mnogi poljski ljudi širom zemlje su gonili, prijavljivali ili aktivno učestovali u ubistvu više od 200.000 Jevreja za vreme i posle Holokausta. Samo nekoliko hiljada ljudi, pravednika među narodima, je dovelo sebe u opasnost da spase Jevreje".

Nacisti i njihovi saradnici su sistematski ubili šest miliona Jevreja, trećinu jevrejskog življa u svetu.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track