Najnovije vesti

PAPA ZATAŠKAO SILOVANJE? AP: Šef Vatikana primio pismo žrtve zlostavljanja i ćutao o tome
Foto: Reuters, Foto: Reuters

U SUPROTNOSTI S TVRDNJAMA

PAPA ZATAŠKAO SILOVANJE? AP: Šef Vatikana primio pismo žrtve zlostavljanja i ćutao o tome

Planeta

Papa Franja je 2015. godine dobio pismo u kojem se navodi detaljan opis seksualnog zlostavljanja koje su zataškale crkvene vlasti Čilea, objavila je agencija AP, koja navodi da je to u suprotnosti sa papinim insistiranjem da nije dobio priznanja žrtava zlostavljanja.

Američka agencija navodi da je pismo dobila od Huana Karlosa Kruza iz Čilea koji je bio žrtva zlostavljanja.

Članovi papine komisija za ispitivanje seksualnih zloupotreba navode da su oni odleteli u Rim 2015. specijalno da bi ručno dostavili pismo visokom papinom savetniku kardinalu Šon Omaliju.

Kruz i članovi komisije su istakli da ih je Omali uverio da je pismo dostavio papi.

Papa Franja je nedavno izazvao nezadovoljstvo u javnosti zato što je branio biskupa Huana Barosa kojeg su žrtve zlostavljanja optužile za "pokrivanje" sveštenika pedofila.

Franja je rekao da mu se žrtve nikada nisu obratile po pitanju Barosovog ponašanja.

Katolička grupa Laikos de osorno iz južnog Čilea koja se protivila biskupu optuženom za prikrivanje seksualnog zlostavljanja, saopštila je da objava AP-a koja tvrdi da je papa direktno čuo za problem žrtve "donosi kraj ovoj retorici nulte tolerancije".

Portparol ove grupe Huan Karlos Klaret rekao je da papa i njegovi saradnici moraju sada da odgovore na pitanje "ko je odlučio da konstantno dikredituje svedočenja žrtava".

"Nije moguće tvrditi, kao što neki rade, da papa nije znao... Umesto toga, mi imamo papu koji je u potpunosti bio upoznat sa svim tim i opet odlučuje da zajednicu izloži neizrecivoj patnji", rekao je Klaret.

U izveštaju AP, navodi se da je 2015. godine papa Franja primio pismo Huana Karlosa Kruza u kojem su navedeni detalji njegovog zlostavljanja i to kako je biskup u Osornu Huan Baros, navodno tom događaju svedočio i ignorisao ga.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...