POLITIKO: Pentagon ne zna gde je potrošio 800 miliona dolara!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

IZGUBILI TOLIKI NOVAC

POLITIKO: Pentagon ne zna gde je potrošio 800 miliona dolara!

Planeta -

Jedna od najvećih agencija Pentagona ne može da opravda potrošnju 800 miliona dolara, navodi se u internom izveštaju vodeće revizorske firme do kojeg je došao američki Politiko.

Revizorska firma "Ernst end Jang" otkrila je da Agencija za logistiku američkog Ministarstva odbrane nije uspela da na pravi način dokumentuje više od 800 miliona dolara uloženih u građevinske projekte.

Kako je ta firma navela u svom prvom izveštaju o Pentagonu, to je samo jedan u nizu primera u kojima nedostaje trag na papiru za milione dolara u imovini i opremi.

Kako Politiko podseća, ovaj izveštaj je otkriven u vreme kada američki predsednik Donald Tramp predlaže povećanje vojnog budžeta.

Finansijski menadžment ove agencije je toliko slab da njeni vodeći ljudi i tela nemaju siguran put kojim će pratiti ogromne količine novca za koje su odgovorni, navodi se u izveštaju revizorske fime.

Ta revizija otvara nova pitanja o tome da li Ministarstvo odbrane može odgovorno da raspolaže sa godišnjim budžetom od 700 miliona dolara, a kamoli dodatnim milijardama koje Tramp planira ovog meseca da predloži.

Kako navodi Politiko, revizija troškova ministarstva nikada nije izvedena iako Kongres ima mandat za to, a za neke njegove članove neuredno stanje u knjigama Agencije za logistiku Ministarstva odbrane, čini da veruju da nikad i neće moći.

"Ako ne možete da pratite novac, vi nećete moći da uradite reviziju", rekao je republikanski senator Čak Gejsli iz Ajove i visoki član komiteta za budžet i finansije.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja