(VIDEO) JEZIVA ISPOVEST DEVOJČICE KOJU SU TERORISTI 2 PUTA OTELI: Poslali su me na ulepšavanje, pa opasali eksplozivom!
Foto: AP / Olamikan Gbemiga

preživela užase boko harama

(VIDEO) JEZIVA ISPOVEST DEVOJČICE KOJU SU TERORISTI 2 PUTA OTELI: Poslali su me na ulepšavanje, pa opasali eksplozivom!

Planeta -

Falmata je samo jedna od više stotina mladih žena u Nigeriji, uglavnom tinejdžerki, koje su oteli ekstremisti kako bi izvele njihovu samoubilačku misiju

Ona je, međutim, pravim čudom preživela i ispričala svoju priču.

Otkrivajući u ispovesti za BiBiSi detalje otmice, kada su je sa 13 godina presrela dvojica muškaraca na motoru, u trenutku kada je išla u posetu rođacima, u blizini granice sa Kamerunom, Falmata je navela da je, nakon višesatne vožnje, priklještena između njih dvojice, odvedena duboko u jednu šumu. Tamo je na kraju stigla do velikog kampa, o kome nije imala predstavu čemu služi.

"Bilo je mnogo šatora i improvizovanih kuća. Devojke su bile u šatorima, a u mom ih je bilo devet", rekla je ona.

Kamp je pripadao militantnoj grupi Boko haram, koja teroriše severnu Nigeriju s ciljem stvaranja nove Islamske države.

Falmata kaže da je pokušala da pobegne, ali da nije bilo šanse, jer su teroristi bili svuda. Ubrzo je pred nju stavljen "izbor" - udaja za jednog od njih ili odlazak u misiju.

"Odbila sam da se udam, rekavši da sam premlada za to", priča Falmata.

foto: Reuters / Boko Haram video

Problem je, međutim, bio u tome što nije znala šta je to misija. Život u kampu je bio užasan, stalno su ih plašili da će doći vladine snage i sve ih pobiti. Dnevni život odvijao se monotono - ustani, čisti, moli se, čisti, moli se...

Ta monotonija je, međutim, prekinuta jednog dana, kada je Falmati, kako kaže, prišao jedan terorista i rekao da ide da se pripremi za važnu misiju.

Odvedena je u "salon za ulepšavanje" otetih devojaka na sređivanje kose, noktiju i šminkanje, zbog čega je Falmata mislila da je ipak spremaju za udaju.

To ulepšavanje trajalo je dva dana, a kada je završeno, umesto muža, kako je mislila, Falmati je oko struka okačen eksploziv.

foto: Reuters / Boko Haram video

"Možeš da biraš kako želiš da se središ, to dopuštaju, pre nego što ti okače eksploziv", kazala je Falmata.

Poslata je na misiju - da se digne u vazduh u gomili "nevernika" i rečeno joj je da će, ako to uradi, otići direktno u raj.

U ruci je držala mali detonator. Dok je hodala prema gomili ljudi u obližnjem gradiću, mislila je šta da radi, da li da pobegne ili izvede napad. Odabrala je da pobegne.

Prišla je dvojici muškaraca i zamolila ih da joj pomognu da skine eksploziv, ali nije znala je da su ta dvojica bila pripadnici takođe Boko harama, ali druge grupe. I tako je Falmata oteta po drugi put.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, veruje se da je 16-godišnja Sana Mehajdali prva žena samoubica koja se raznela bombom i tom prilikom ubila dvojicu izraelskih vojnika u Libanu.

Ostalo je istorija, navodi Bi-Bi-Si, jer od tada militanti poput Hezbolaha, Tamilskih tigrova u Šri Lanki, Hamasa, Crnih udovica u Čečeniji sve više počinju da koriste žene.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Olamikan Gbemiga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track