(VIDEO) PRESKUPA RATNA IGRAČKA: Najnoviji američki razarač je spreman, ali mornarica i dalje ne zna šta će s njim
Foto: YT Printcreen

Morska tvrđava

(VIDEO) PRESKUPA RATNA IGRAČKA: Najnoviji američki razarač je spreman, ali mornarica i dalje ne zna šta će s njim

Planeta -

Nakon što je prošao poslednja testiranja, razarač USS Majkl Monsur na putu je da se pridruži ostatku američke mornarice. Razarač pripada klasi Zumvalt i drugi je brod tog tipa.

U planu je izrada još jednog razarača, ali budućnost ovih brodova visi u vazduhu zbog problema s kojima se susrela mornarica. Zamišljeno je da se razarači klase Zumvalt prikradaju neprijateljskim obalama te da gađaju kopnene mete udaljene i do 130 kilometara preciznim raketama dalekog dometa.

Problem predstavljaju rakete čija je cena skočila sa 50 hiljada dolara po komadu na čak 800 hiljada, što je izrazito neisplativo. Na jednom razaraču nalaze se dva takva bacača i upravo su oni suština čitavog problema. Nije bilo problema samo sa cenom raketa već i s cenom izrade samih brodova. Prvo je bilo zamišljeno da se napravi čak 32 takva razarača, ali je ta brojka kasnije smanjena na samo 3. Ukupan trošak izrade, ali i razvoja ova tri broda iznosi vrtoglavih 23 milijarde dolara.

Zanimljivo je i da se prema prvim planovima na brodovima trebalo da se nalazi elektromagnetski top (railgun) koji se još razvija, ali je entuzijazam oko tog oružja znatno splasnuo u posljednje vreme.

Čini se da će se Američka mornarica odlučiti za HVP projektile koji mogu da dosegnu brzinu od 5.600 milja na sat i koje mogu da sruše balističke rakete.

Mornarica je odlučila i da promeni primarne zadatke ovih brodova. Razarači tako više nisu predviđeni za napade na kopnene mete već za potapanje brodova.

Kurir.rs/Vecernji.hr

Foto: YT Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track