(VIDEO) KRŠ I HAOS PO SVETU: Azijske berze pukle posle kraha Volstrita!
Foto: AP

DOMINO EFEKAT

(VIDEO) KRŠ I HAOS PO SVETU: Azijske berze pukle posle kraha Volstrita!

Planeta -

Na azijskim berzama, i to najviše u Kini, danas su se deonice bukvalno strmoglavile zbog novog kraha Volstrita .

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 07.30 sati u minusu 2,3 posto, što je najveće dno u poslednja dva meseca. MSCI indeks tukao je krajem januara najviše rekorde u istoriji, a jutros je pao šesti dan zaredom. Kad se podvuče crta, ove sedmice je izgubio oko 7,7 odsto.

foto: AP

Tokio, Japan

Indeks Nikei na Tokijskoj berzi potonuo je skoro 3 odsto, dok su cene deonica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Hongkongu i Šangaju pale između 0,7 i 4,9 odsto. Nikei je od početka sedmice izgubio gotovo 9 odsto, a i na ostalim azijskim berzama beleže se gubici.

foto: AP

Kuala Lumpur, Malezija

S današnjim padom većim od 4 odsto, kineski berzanski indeksi ušli su, kao i Dau Džons i S&P 500 na Volstritu, u područje korekcije, 10 i više odsto ispod svog prethodnog najvišeg nivoa.

foto: AP

Hongkong, Kina

Ovaj sunovrat je posledica sinoćneg pada najvažnijih indeksa na Volstritu za otprilike 4 odsto, što je već drugi takav oštar pad ove sedmice.

foto: AP

Volstrit, Njujork, SAD

Oštar pad na berzama i nesklonost ulagača da rizikuju pritskaju i cene nafte. Cena barela na američkom tržištu pala je jutros 1 odsto, na 60,55 dolara, blizu najnižeg nivoa u skoro dva meseca, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,75 odsto - na 64,30 dolara.

OSLABIO DOLAR, ULAGAČI TRAĆE SIGURNE VALUTE

Dolar je oslabio na tržištu valuta, a ojačale su valute koje se smatraju sigurnim u nesigurna vremena - kao što su japanski jen i švajcarski franak. Dolar je od početka sedmice opao oko 1,5 odsto.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track