ERDOGAN ZAGRMEO: Turski vojni helikopter je oboren u Siriji! Platiće za smrt vojnika!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

OPERACIJA MASLINOVA GRANČICA

ERDOGAN ZAGRMEO: Turski vojni helikopter je oboren u Siriji! Platiće za smrt vojnika!

Planeta -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je vojni helikopter te zemlje oboren u Siriji tokom operacije "Maslinova grančica".

Zvaničnici Turske su saopštili da je danas u Siriji poginulo 11 vojnika, a 11 povređeno.

Pripadnici snaga sirijskih Kurda pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (YPG) oborili su helikopter turske vojske u blizini grada Afrina na severu Sirije, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Navodi se da je helikopter oboren u turskoj provinciji Hataj na granici sa regionom Afrina u Siriji, gde Ankara sprovodi vojnu operaciju protiv kurdskih snaga.

"Jedan od naših helikoptera je nedavno oboren. Takve stvari će se dešavati, jer mi smo u ratu", rekao je Erdogan u obraćanju članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu.

Erdogan je, međutim, istakao da Turska "možda jeste izgubila helikopter, ali će oni (koji su ga oborili) platiti cenu toga".

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je ranije danas da su dva turska vojnika poginula u padu helikoptera na severu Sirije gde je u toku turska ofanziva protiv kurdskih boraca.

"Za sada možemo da povrdimo da je pao jedan od dva turska vojna helikoptera. Stradale su dve osobe. Nemamo saznanja da je u pitanju neka intervencija spolja", rekao je Jildirim.

Istovremeno, izvori YPG potvrdili su da je turski helikopter oboren, što je prvi zvanično potvrđen slučaj uništenja jedne turske letelice iznad Sirije tokom dugogodišnjeg građanskog rata u Siriji, navodi britanska agencija.

Turska vojna operacija "Maslinova grančica" u regionu Afrin u severnoj Siriji ušla je u četvrtu nedelju.

Erdogan je nedavno izjavio da će, nakon što je operacija u Afrinu bude završena, sljedeći cilj Turske biti Idlib.

"Mi želimo da se naša sirijska braća i sestre vrate u svoju zemlju, a sada želimo da u Idlibu uradimo ono što smo uradili u Afinu", rekao je on u četvrtak.

Kurir.rs/ RT/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track