IRAN ODGOVARA IZRAELU: Niste nam oborili nikakav dron, to je smešno!
Foto: EPA/Atef Safadi

negiraju umešanost

IRAN ODGOVARA IZRAELU: Niste nam oborili nikakav dron, to je smešno!

Planeta -

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je kao "smešne" navode da je Izrael danas presreo iranski dron, lansiran iz Sirije, javlja iranska državna televizija.

"Izveštaji o obaranju iranskog drona, koji je nadletao Izrael, kao i umešanost Irana u napadu na izraelski avion, tako su smešni. Iran samo pruža vojne savete Siriji", prenela je televizija pozivajući se portparola Ministarstva spoljnih poslova Bahrama Gasemija.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus prethodno je rekao da se Iran "igra vatrom", jer je ušao dronom u vazdušni prostor Izraela i upozorio je Iran da će platiti visoku cenu.

On je rekao da je bespilotna letilica koju je Izrael oborio bila "na vojnoj misiji" tvrdeći da su je "poslale i njome upravljale iranske vojne snage".

Konrikus navodi da je Izrael u odgovoru na to uništio mesto s kojeg je lansirana bespilotna letilica u centralnoj Siriji. Naknadni napadi su sprovedeni protiv četiri iranske mete i osam sirijskih mesta.

Izraelski avion se srušio nakon što su ga pogodila sirijska protivvazdušna odbrana, a ovaj inicident označava najizrazitije učešće Izraela u Siriji do danas.

Izraelska vojska poručuje da je "spremna za različite scenarije i da će nastaviti da postupa u skladu s procenom situacije".

Izraelska vojska prethodno je objavila da je sprovela "napad velikog obima" na iranske mete u Siriji, nakon što je Izrael oborio iranski dron, koji je ušao u zemlju.

U saopštenju vojske se navodi da su izraelski avioni pogodili 12 meta, uključujući tri baterije vazdušne odbrane i četiri iranske mete koje su deo iranskog vojnog postrojenja u Siriji.

Izraelska vojska ranije danas je saopštila da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale.

U saopštenju se navodi da su se izraelski avioni suočili sa jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Atef Safadi

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) IZRAELCI U PARAMPARČAD RAZNELI IRANSKI DRON! Vojska emitovala snimak obaranja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja