Najnovije vesti

(VIDEO) OVA DRŽAVA GRAĐANIMA DAJE PO 600 EVRA MESEČNO: Eksperiment traje već godinu dana, a rezultati su zapanjujući
Foto: Profimedia

ŽIVOTI IM SE MENJAJU

(VIDEO) OVA DRŽAVA GRAĐANIMA DAJE PO 600 EVRA MESEČNO: Eksperiment traje već godinu dana, a rezultati su zapanjujući

Planeta

Prošlog januara, Finska je pokrenula probni eksperiment univerzalne osnovne plate.

Za probu uzeta je grupa od 2.000 nezaposlenih ljudi starosti od 25 do 58 godina. Radi se o politici davanja novca, a država ništa ne dobija zauzvrat. To je ideja koja je zaintrigirala i levičare kao što su Berni Senders i milijardere kao što su Mark Zakerberg i Ilon Mask.

Nezaposleni nisu imali obavezu da za vreme eksperimenta nađu posao, a ukoliko bi se zaposlili, i dalje bi primali 560 evra mesečno.

Finska se nada da će ovim potezom moći da smanji troškove socijalnog osiguranja i stopu nezaposlenosti, uz podsticanje građana da prihvate plaćene poslove ili pomognu zajednici volontiranjem.

Ova šema je naišla na veliko zanimanje javnosti širom sveta, a godinu dana kasnije, čini se da su rezultati pozitivni.

"Jedna od učesnica kaže da je manje anksiozna jer ne mora više toliko da se nervira oko traženja posla jer mora da brine o ostarelim roditeljima kod kuće. Takođe, videćemo da li je eksperiment imao neplanirane beneficije, poput smanjenih medicinskih troškova", rekla je pravnica Marjuka Turunen.

Juha Jarvinen (39), jedan od učesnika i otac 6 dece je zadovoljan programom.

"Osetio sam se kao slobodan čovek, kao da sam ponovo deo društva i vraćena mi je ljudskost", rekao je. On vodi malu radionicu u kojoj pravi bubnjeve što mu donosi oko 1.000 evra mesečno, a pored toga dobija i pomenutih 560 evra. Da nije bilo ove univerzalne plate, ne bi mogao da pokrene posao i ponovo počne da radi.

Kritičari finskom eksperimentu zameraju što su testiranjem obuhvaćeni samo nezaposleni, međutim, uprkos kritikama, i druge države sada razmatraju uvođenje sličnih "plata", poput Velike Britanije ili Indije.

Kurir.rs/Indy 100 Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...