Najnovije vesti

ZVER SA ISTOKA STIŽE U EVROPU: Kontinent će okovati sneg i led, a temperature će ići i do minus 50!
Foto: EPA

GDE JE TO PROLEĆE?

ZVER SA ISTOKA STIŽE U EVROPU: Kontinent će okovati sneg i led, a temperature će ići i do minus 50!

Planeta
12:01h

Ledeni vazduh iz Sibira stiže naredne nedelje i do Velike Britanije i mogao bi da donese najhladnije vreme u poslednjih 5 godina u toj zemlji, a očekuju se i velike padavine.

Oluja sa Arktika, koja se naziva "zver sa istoka", u nedelju uveče će doneti ekstremno niske temperature, u nekim oblastima i do minus osam stepeni Celzijusovih.

Kako pišu britanski mediji, zbog neobičnog strujanja vazduha mraz će se protezati preko Britanskih ostrva, severne Evrope i zapadnog Sibira, pri čemu će maksilamalne dnevne temperature biti tek jedva iznad nule u, dok se u Rusiji najavljuje i do neverovatnih -50 stepeni Celzijusovih. Hladni talas doneće i velike snežne padavine i oluju u većini Evrope.

foto: Profimedia

"Ovako niske temperature u ovom delu godine nismo imali još od 2013. godine. Ali to je neobično, pogotovo što je prilično kasno u sezoni. Proleće će biti odloženo ovim zahlađenjem, jer će 1. marta ledeni talas biti tek na polovini hladnog talasa", rekli su britanski metorolozi.

Tokom dana u ponedeljak, očekuje se temperatura oko nule u većem delu kontinenta, dok će jedino Severna Irska izbeći naglo zahlađenje. Sneg se očekuje uglavnom u istočnim područjima i verovatno će se akumulirati u nekim delovima.

foto: EPA

Britanski lekar, Tomas Vajt, upozorio je građane da ledeno vreme može da ima ozbiljne posledice po zdravlje ljudi. "Sa danima koji su sada malo duži i sa više svetla može se lako zaboraviti da hladno vreme još uvek može da ubije", poručio je doktor Vajt.

Kurir.rs/Gardijan Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

​Antiklisko: Budite bezbedni i na ledu!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...