OVO SU GLAVNI NEBESKI ADUTI DVE SUPERSILE: Nebom nad Sirijom gospodare SU-57 i F-22
Foto: Shutterstock

Top gan

OVO SU GLAVNI NEBESKI ADUTI DVE SUPERSILE: Nebom nad Sirijom gospodare SU-57 i F-22

Planeta -

Najmoderniji borbeni avioni Rusije i Sjedinjenih Država angažovani su na različitim stranama u građanskom ratu koji traje od 2011.

LONDON - Nebom nad Sirijom od skoro gospodare najmoderniji borbeni avioni Sjedinjenih Država (F-22 Reptor) i Rusije (SU-57)!

Povećane su i šanse sukob koji bi svet doveo na ivicu katastrofe nakon odluke Vladimira Putina, predsednika Rusije, da u Siriju pošalje borbene avione pete generacije „su-57“.

Složena situacija

Ovi avioni biće raspoređeni u ruskoj bazi Hmejmim, odakle će ići na misije čiji je cilj opstanak na vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada. Istovremeno, Sjedinjene Države u misijama u Siriji već koriste jedan od svojih najmodernijih aviona „F-22 reptor“.

- Zasad nemamo potvrde da su ruske snage rasporedile „su-57“ u Siriji. I bez toga, situacija na terenu je sve više složena posle intervencije Turske protiv kurdskih snaga na severu. Naše misije će se nastaviti uprkos mogućnosti da se još jedan stelt bombarder nalazi na nebu iznad Sirije - rekao je general Majk Holms, komandant američkih snaga u regionu.

Pojedini mediji spekulišu da je upravo američki F-22 prošle nedelje izvršio akciju u gradu u provinciji Deir ez-Zor, kada je navodno poginulo više desetina ruskih plaćenika koji su pokušali da osvoje kontrolu nad jednom bogatom rafinerijom nafte od sirijskih pobunjenika koji imaju podršku Amerike. Navodno su operacije u Guti, predgrađu Damaska, gde je poginulo na stotine civila i koje je poslednjih dana meta žestokih bombardovanja Asadovih snaga osveta za ruske gubitke.

foto: Master Sgt. Jeremy Lock, Shutterstock

Bliski susret

Rusi su dosad u Siriji izgubili dva aviona tipa „su-25“ (jedan su oborili turski F-16, a drugi pobunjenici ručnim raketnim projektilom) i nekoliko helikoptera. Prošlog meseca američki F-22 je presreo dva ruska „su-25“ ispaljujući nekoliko hitaca upozorenja. Jedan od ruskih pilota je revoltirano izvršio agresivan manevar koji je umalo doveo do sudara, što je izbegnuto u poslednji čas.

Apel svetskih lidera

HITAN PREKID VATRE U SIRIJI

Svetski lideri su na sednici Saveta bezbednosti UN pozvali na hitan prekid vatre u Siriji, dok vladine snage napadaju istočna predgrađa Damaska koja kontroliše opozicija, a proteklih dana poginulo je na stotine ljudi. Šef humanitarnih operacija UN Mark Lukok podneo je izveštaj Savetu o, kako je rekao, „humanitarnoj katastrofi koja se odvija pred našim očima“ u predgrađu istočna Guta.

Švedska i Kuvajt su zatražili da se glasa o rezoluciji kojom bi se naložilo 30-dnevno primirje kako bi humanitarne agencije mogle da dostave pomoć i evakuišu ranjene i bolesne iz područja pod opsadom.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock, Master Sgt. Jeremy Lock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track