TURSKA O PRESELJENJU AMBASADE SAD U JERUSALIM: Zabrinuti smo, ta odluka uništava nade za mir!
Foto: Profimedia

KRITIKE

TURSKA O PRESELJENJU AMBASADE SAD U JERUSALIM: Zabrinuti smo, ta odluka uništava nade za mir!

Planeta -

Turska je danas saopštila da je odluka o preseljenju ambasade SAD u Izraelu u maju iz Tel Aviva u Jerusalim "izuzetno zabrinjavajuća" i optužila Vašington da "uništava" nade za mir.

Odluka Vašingtona, saopštena u petak nije samo "izuzetno zabrinjavajuća", već "pokazuje insistiranje (Vlade SAD) da uništi uslove za mir", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Američka ambasada preseliće se i Jerusalim u maju, kako bi se preseljenje poklopilo sa 70. godišnjicom proglašenja nezavisnosti Izraela, potvrdio je sinoć Stejt department.

"Uzbuđeni smo zbog tog istorijskog koraka i iščekujemo s radošću otvaranje u maju", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert, prenele su agencije.

Ambasada u Jerusalimu biće otvorena postepeno i najpre će raditi u zdanju u kvartu Arnona u kome se izdaju vize, a potražnja za stalnim mestom je već počela. U njoj će u početku raditi ambasador i mali tim, a do kraja sledeće godine će biti otvoren novi deo tog kompleksa, navela je Nauert u saopštenju, prenele su agencije.

Ambasador SAD u Izraelu, međutim, i dalje će živeti u Hercliji, severno od Tel Aviva iz bezbednosnih razloga i putovati u preseljenu ambasadu.

Zvaničnici administracije američkog predsednika Donalda Trampa su rekli da je Kongres obavešten o preseljenju, a državni sekretar SAD Reks Tilerson je u četvrtak potpisao bezbednosni plan za novu ambasadu.

Premijer Benjamin Netanjahu je pohvalio odluku, ocenivši da će pretvoriti 70. Dan nezavisnosti Izraela u mnogo veću proslavu.

"Ovo je veliki dan za narod Izraela. Hvala Vam predsedniče Tramp za vaše rukovođenje i prijateljstvo", navedeno je u Netanjahuovom u saopštenju izdatom u ambasadi u Vašingtonu pošto je već počeo šabat u Izraelu, pa se ne mogu davati zvanična saopštenja.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je rekao da je potez SAD pokazao "odlučnost da se krši medjunarodni zakon, uništi rešenje (po modelu) dve države i izazovu osećanja palestinskog naroda, kao i svih Arapa, muslimana i hrišćana širom sveta".

Erekat koji je takođe generalni sekretar PLO (Palestinske oslpbodilačke organizacije) je rekao da se Trampov tim diskvalifikovao od uloge u rešenju sukoba Izraela i Palestinaca.

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rudejne osudio je američki potez, rekavši da je neprihvatljiv i jednostran i da predstavlja prepreku svakom naporu da se stvori mir u regionu.

U pojasu Gaze je zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da je preseljenje ambasade "proglašanje rata protiv Arapa i muslimana" i da administracija SAD mora da ga razmotri, preneli su izraelski mediji.

Izrael slavi Dan nezavisnosti po hebrejskom kalendaru 19. i 20. maja, a nezavisnost je proglašena 14. maja 1948. godine.

Kurir.rs/ Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja