MAKRON PODSETIO ERDOGANA: Primirje u Siriji uključuje i region Afrina
Foto: Fonet/AP

telefonski razgovor

MAKRON PODSETIO ERDOGANA: Primirje u Siriji uključuje i region Afrina

Planeta -

Rezolucija Ujedinjenih nacija o 30-dnevnom primirju širom Sirije uključuje i region Afrina rekao je danas predsednik Francuske Emanuel Makron u telefonskom razgovoru turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Makron je, takođe, rekao Erdoganu da je imperativ da prekid vatre bude u potpunosti poštovan.

Rezolucija koju je Savet bezbednosti UN jednoglasno usvojio o 30-dnevnom primirju na celoj teritoriji Sirije neće imati uticaja na tursku ofanzivu protiv kurdskih boraca u sirijskom regionu Afrinu, izjavio je juče potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag. Turska je prethodno pozdravila ovu rezoluciju.

Turska vojska je saopštila juče da je, otkako je 20. januara počela operaciju "Maslinova grančica" u severozapadnom regionu Afrinu, kako bi održala bezbednost i stabilnost duž turske granice, ubijeno više od 2.000 pripadnika snaga sirijskih Kurda Jedinice za zaštitu naroda (PYD) i Kurdistanske radničke partije (PKK) kao i ekstremista Islamske države.

U juče usvojenoj rezoluciji Saveta bezbednosti UN, zahteva se 30-dnevno primirje širom Sirije kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći i medicinska evakuacija.

Rezolucija UN je usvojena nakon što su sirijske provladine snage sedam dana zaredom bombardovale pobunjeničku enklavu istočnu Gutu, u jednoj od najkrvavijih ofanziva tokom sirijskog rata.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) MERKELOVA DOGODINE U SRCU ŠUMADIJE ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja