LAVROV: Koalicija na čelu sa SAD u Siriji treba hitno da deluje!
Foto: EPA/Justin Lane

čekaju se Konkretni potezi

LAVROV: Koalicija na čelu sa SAD u Siriji treba hitno da deluje!

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas koaliciju na čelu sa SAD u Siriji da preduzme hitnu akciju u cilju primene Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2401 o primirju u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov je poziv toj koaliciji uputio tokom telefonskog razgovora sa šefom nemačke diplomatije Zigmarom Gabrijelom, prenosi Tass.

"Lavrov je izložio konkretne korake ruske vojske usmerene na podržavanje napora kako bi se rešili humanitarni problemi u Istočnoj Guti i učescnici koalicije na čelu sa SAD pozvali da hitno preduzmu sličnu akciju kako bi obezbedili pridržavanje Rezolucije 2401 na celoj teritoriji Sirije, uključujući oblast al-Tanf, izbeglički kamp u Rukbanu i Raku", navodi se u saopštenju.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i članovi Saveta bezbednosti Rusije izrazili su ranije danas zabrinutost zbog stanja u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, gde ekstremisti nastavljaju sa provokacijama.

"Razgovarali su o situaciji u Istočnoj Guti. Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog provokacija terorista. Takođe su naglasili važnost primene Rezolucije 2401 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN 24. februara usvojena je Rezolucija 2401 koja poziva na jednomesečni prekid vatre u Siriji, kako bi u tu zemlju mogla da se dostavi neophodna humanitarna pomoć.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track