(VIDEO, FOTO) NAORUŽANI DO ZUBA REKLI DA PRED BOGOM: Venčali se u crkvi uz jurišne puške i krune od metaka!
Foto: Reuters

CEREMONIJA U PENSILVANIJI

(VIDEO, FOTO) NAORUŽANI DO ZUBA REKLI DA PRED BOGOM: Venčali se u crkvi uz jurišne puške i krune od metaka!

Planeta -

Nekoliko stotina vernika, do zuba naoružanih automatskim puškama AR-15, proslavgilo je u crkvi u Njufaundlendu u Pensilvaniji venčanje i obnavljanje zaveta, zbog čega su lokalne vlasti otkazale nastavu u školama.

Pod budnim okom policije i okruženi demonstrantima, pripadnici Crkve Ujedinjenja slavili su na nesvakidašnji način.

Svečano obučeni, noseći prazne automatske puške i krune od metaka, neveste u belom i mladoženje u svečanim odelima u crkvi su rekli sudbonosno "da" u bizarnom obredu, koji je poslužio i kao promocija drugog amandmana američkog ustava, kojim se američkim građanima jamči pravo na držanje i nošenje oružja.

Crkva Ujedinjenja veruje da puške AR-15 simbolišu gvozdenu palicu koja se spominje u Otkrivenju: "I iz usta Njegovih iziđe mač oštrar, da njime pobije neznabošce; i On će ih pasti s palicom gvozdenom; i On gazi kacu vina i srdnje i gneva Boga Svedržitelja" (19. glava, 15. stih).

1 / 4 Foto: EPA

Poglavar crkve, sveštenik Šon Mun, molio se za "kraljevstvo policije mira u kom će građani, kroz pravo da drže i nose oružje koje im je dao svemogući Bog, moći da zaštite jedni druge, kao i ljudski napredak i blagostanje". Inače, Mun je sin pokojnog sveštenika Sun Mjung Muna, samoproglašenog mesije i osnivača Crkve Ujedinjenja.

Crkva je imala i svog redara, koji je na ulazu proveravao da li su sve puške prazne i zakočene. Parohijani su ispričali da je obred zamišljen kao blagoslov parova, a da su automatske puške bile samo "verski dodaci".

Ovo nije prvo čudno okupljanje u Crkvi Ujedinjenja, ali s obzirom na to da se dogodilo dok je nacija još potresena pucnjavom i masakrom u srednjoj školi u Parklendu na Floridi, gde je ubijeno 17 osoba, privukla je pažnju javnosti.

"Ovo plaši ljude u zajednici, da li ste svesni toga?", pitao je jedan demonstrant članove crkve.

1 / 4 Foto: AP

"Imam i ja oružje, ali ne treba mi automatska puška da se branim. One su dobre jedino za ubijanje. Kraj priče. Tome služi takvo oružje, za masovno ubijanje. I vi hoćetet da ga blagoslovite? Sram vas bilo!", ogorčeno je rekla demonstrantkinja Liza Desjena.

Ali pripadnica crkve Srejmom Ouk (41), koja je s AR-15 i suprugom došla na ceremoniju, kaže da je oružje korisno za odbranu od "bolesnika i zlih psihopata".

"Ljjudi imaju pravo da nose oružje, a u Carstvu Božjem potrebna je odbrana. Treba da se branite od zla", smatra ona.

Kurir.rs/CBS News

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) MASOVNA PUCNJAVA: Ovako Srbi slave Božić u Americi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track