(UZNEMIRUJUĆE) JUŽNA KOREJA OBJAVILA DOSAD NEVIĐENE SNIMKE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Japanci silovali, a onda i pobili desetine žena za utehu
Foto: Youtube/Printscreen

ZVANIČNICI OBELODANILI

(UZNEMIRUJUĆE) JUŽNA KOREJA OBJAVILA DOSAD NEVIĐENE SNIMKE IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Japanci silovali, a onda i pobili desetine žena za utehu

Planeta -

Predsednik Južne Koreje Mun Džae-in rekao je danas da su "žene za utehu" koje su silovali i ubijali japanski vojnici tokom Drugog svetskog rata bio zločin protiv čovečnosti, što je izazvalo protest Japana.

Mun je istakao, tokom obraćanja na ceremoniji obeležavanja nacionalnog dana korejskog otpora japanskom okupatoru, da Japan ne može da kaže da je ta tema zatvorena.

"Pitanje zločina protiv čovečnosti u vreme rata ne može da bude zatvoreno samo sa jednom rečju", rekao je južnokorejski predsednik.

Japanski šef kabineta Jošihide Suga je rekao da su te Munove izjave "neprihvatljive i za žaljenje".

Suga se založio za saradnju Južne Koreje i Japana u vezi pretnji koje dolaze iz Severne Koreje.

Razmena oštrih reči počela je kada su korejski zvaničnici u utorak objavili prvi put jedan od retkih snimaka iz Drugog svetskog rata koji prikazuje na desetine korejskih seksualnih robinja koje su silovali i ubili japanski vojnici.

foto: Youtube/Printscreen

Ubijene su u jednom kineskom selu 1944. na dan kad su Japanci izgubili jednu veliku bitku, pišu korejski mediji. Istoričari tvrde da je oko 200.000 žena bilo prisiljeno da radi u japanskim vojnim bordelima širom azije od 1932. godine do kraja rata.

Japan se izvinio zbog žena i obećao 9,5 miliona dolara pomoći prema sporazumu postignutom 2015. godine, ali Južna Koreja je nedavno zatražila da se to pitanje ponovo otvori.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja